Images
  • bts
    Kumpulan K-pop, BTS. (Gambar: Facebook/BTS)

Kejayaan BTS cetus perbahasan tentang pengecualian perkhidmatan negara Korea Selatan

SEOUL: Di tengah-tengah perbahasan sama ada kumpulan sensasi K-Pop BTS patut dikecualikan daripada menjalani perkhidmatan negara mandatori Korea Selatan, ahli dewan negara itu, Ha Tae Kyung menggesa supaya perubahan-perubahan kepada kriteria untuk pengecualian khas diperluas bagi menimbangkan lebih banyak bentuk seni moden, menurut laporan-laporan media.

Pengecualian daripada kewajipan berkhidmat dalam pasukan tentera selama dua tahun hanya diberikan kepada mereka yang ditempatkan di senarai tinggi pertandingan-pertandingan antarabangsa yang ditetapkan oleh pihak pemerintah.

Dalam satu laporan Jumaat lalu (27 Jul) Korean Herald memetik Ha dalam satu wawancara dengan program radio tempatan sebagai berkata senarai yang ditetapkan itu tidak adil.

BTS menjadi kumpulan K-pop pertama yang berjaya mendaki ke tangga teratas carta muzik Billboard 200 pada Mei lalu.

Laman K-pop Soompi juga melaporkan bahawa semasa berucap di mesyuarat umum Jawatankuasa Pertahanan Dewan Negara pada Rabu lalu, ahli politik dari parti Bareunmirae itu menyebut penyanyi sensasi antarabangsa Psy sebagai satu lagi contoh.

Lagu Psy, 'Gangnam Style', menjadi tular semalaman selepas ia dimuat naik ke YouTube pada Julai 2012. Pada Disember tahun itu, lagu beliau menjadi video YouTube pertama mencecah tontonan satu bilion.

Soompi juga melaporkan bahawa Pengarah Ehwal Ketenteraan, Ki Chan Soo menjawab bahawa bidang-bidang yang dikecualikan daripada perkhidmatan negara dipilih menerusi perbincangan-perbincangan dengan Menteri Budaya, Sukan dan Pelancongan.

- CNA/HS/hs

Top