Images
  • PADANG
    (Gambar: Chern Ling)

Gemar makan nasi padang tapi takut kalori tinggi?

SINGAPURA: Siapa yang tak suka sajian khas Sumatera Barat terutama nasi padang? Ketika kita makan nasi padang, biasanya banyak lauk pauk asas yang dipilih, seperti rendang, ayam gulai dan sayur lodeh.

Belum lagi pelbagai menu lainnya seperti ikan bakar dan telur balado juga terasa enak.

Malangnya, menurut Lembaga Penggalakan Kesihatan (HPB), setiap hidangan lengkap itu, tinggi kalorinya - antara 700 hingga 900.

Sebagai panduan, jumlah kalori yang anda perlukan setiap hari adalah dalam lingkungan 1,800 (bagi wanita) hingga 2,200 (bagi lelaki).

Mungkin ungkapan "nasi padang lebih sihat" bukan sesuatu yang biasa kita dengar, namun ia bukan sesuatu yang mustahil, kata Melanie Anthonysamy, ketua pasukan galak makanan berkhasiat di HealthifyMe.

Bahkan, katanya masih ada cara untuk terus menikmati sajian nasi padang tanpa perlu rasa bersalah - dan kalorinya serendah 500!

Caranya ialah dengan pilihan lauk seimbang dengan utamakan lebih sayur selain ukuran sajian lebih kecil.

Berikut panduan menu yang beliau kongsi.

  • 490 kalori: Nasi putih (mangkuk kecil; 120 kalori), rendang lembu (3 potongan kecil; 190 kalori), sayur lodeh (separuh mangkuk; 180 kalori)
  • 450 kalori: Nasi putih (mangkuk kecil; 120 kalori), ayam balado (1 paha ayam sederhana; 196 kalori), terung goreng balado (1 mangkuk kecil; 134 kalori)
  • 464 kalori: Nasi putih (mangkuk kecil; 120 kalori), ikan kicap manis (161 kalori), sambal goreng (separuh mangkuk; 183 kalori).

Yang penting, kata Anthonysamy kurangkan jumlah dan saiz lauk termasuk nasi. Juga pilih bahan utama yang dipanggang atau dibakar seperti ikan bakar dan ayam panggang berbanding yang digoreng.

“Lengkapkan sajian anda dengan satu atau dua sahaja sudu makan sambal dan kuah kerana ia juga mengandungi kandungan lemak yang tinggi," katanya.

Maka itu, tiga kunci penting untuk pemakanan sihat adalah: Pelbagai, Seimbang dan Sederhana, ujarnya. 

LAPORAN BERKAITAN:

- CNA/TQ/na

Top