Images
  • doctor
    Gambar fail seorang doktor. (Gambar: AFP/Joe Raedle)

Barah: Saringan awal boleh selamatkan nyawa

KUALA LUMPUR: Mengesan dan merawat barah pada peringkat awal boleh menyelamatkan nyawa, malah ia boleh mengurangkan kesan ke atas kewangan, pesakit masih boleh meneruskan pekerjaan dan menyara keluarga jika mereka mendapat rawatan yang tepat pada waktunya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jumlah kos ekonomi tahunan bagi barah melalui perbelanjaan penjagaan kesihatan dan kehilangan produktiviti dianggarkan AS$1.16 trilion (S$1.60 trilion) pada tahun 2010.

Bagaimanapun, jumlahnya mungkin lebih tinggi sekarang seiring dengan peningkatan pengesanan awal kanser berikutan pendedahan berterusan bagi pemeriksaan awal.

Di Malaysia sahaja, jumlah kes dalam tempoh lima tahun dari 2012 hingga 2016 meningkat kepada 115,238 daripada 103,507 kes yang dicatatkan dalam tempoh yang sama 2007 hingga 2011.

Berdasarkan laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan Malaysia 2012-2016, Kadar Insiden Standardisasi Umur untuk barah berjumlah 86 kes untuk setiap 100,000 lelaki, dan 102 kes untuk setiap 100,000 wanita.

PENINGKATAN BARAH DALAM KALANGAN PESAKIT BAWAH 50

Ahli onkologi klinikal Pusat Perubatan Sunway, Dr Aqilah Othman berkata, mereka yang didiagnosis menghidap barah pada usia bawah 50 tahun mencatatkan jumlah peningkatan.

Beliau berkata, kes-kes berkenaan kebiasaannya didiagnos setelah berada pada tahap akhir apabila mereka telahpun mempunyai simptom untuk satu tempoh waktu tetapi cenderung untuk membuangnya.

"Program saringan bertujuan untuk mengesan perubahan awal ketika itu adalah kanser awal atau bahkan pada tahap pra-kanser di mana individu itu sihat tanpa simptom.

“Ini dapat memudahkan rawatan yang tidak rumit dan pemulihan sepenuhnya selepas itu," katanya kepada Bernama dalam wawancara di sini baru-baru ini.

Bagi individu berisiko rata-rata yang sihat tanpa gejala, Dr Aqilah mengesyorkan agar mereka memulakan pemeriksaan barah payudara dan kolorektal dari usia 45 tahun.

Manakala pemeriksaan barah serviks boleh dimulakan dari usia 25 tahun jika seksual aktif dan pemeriksaan barah paru-paru dari usia 55 tahun untuk perokok atau mereka yang pernah menjadi perokok tegar pada masa lepas, katanya.

“Sekiranya barah pangkal rahim dikesan pada tahap awal, peluang untuk bertahan adalah lebih dari 85 peratus," tambahnya.

BAGAIMANA SARINGAN BARAH DIKENDALIKAN

Dr Aqilah menjelaskan bahawa kesedaran dan penggunaan program saringan yang disahkan adalah penting terutama dalam kalangan mereka yang berisiko lebih tinggi untuk mewujudkan sejarah barah seperti mereka yang mempunyai sejarah barah keluarga yang kuat dan ahli keluarga terdekat yang didiagnosis dengan kanser sebelum usia 40 tahun.

Beliau berkata, mereka yang mempunyai kecenderungan genetik perlu berbincang mengenai kes mereka dengan doktor kerana pendekatan pemeriksaan yang disesuaikan atau langkah pencegahan dapat ditawarkan termasuk pemeriksaan pada usia yang lebih muda atau peningkatan kekerapan pemeriksaan perubatan.

Dr Aqilah berkata, pemeriksaan disasarkan kepada penduduk yang sihat dan tanpa gejala dan dilakukan secara berkala.

"Apabila terdapat gejala, seperti keletihan yang berterusan lebih dari empat minggu, kehadiran benjolan, penurunan berat badan yang tidak disengajakan dan pembuangan/darah yang tidak normal, mereka perlu segera disiasat," tambahnya.

Dr Aqilah juga berkata, kaedah pemeriksaan yang digunakan berbeza dan boleh invasif atau tidak invasif bergantung pada jenis kanser yang disaring.

Contohnya, kehadiran najis dalam darah dapat diperiksa dengan mudah dan jika positif, ia akan disusuli dengan kolonoskopi dalam pemeriksaan kanser kolorektal yang dilakukan setiap tahun.

Pemeriksaan barah payudara secara amnya melibatkan pemeriksaan klinikal setiap tahun, pemeriksaan mamogram dan ultrasound sementara pemeriksaan barah serviks melibatkan ujian spekulum pap smear yang dilakukan setiap tiga tahun, dan/atau ujian swab HPV.

Barah paru-paru menggunakan tomografi berkomputer dos rendah (CT) setiap tahun.

Dr Aqilah berkata, kebanyakan hospital besar akan mempunyai pakej pemeriksaan.

"Namun penting juga untuk memastikan hasilnya ditafsirkan dengan tepat dalam kombinasi dengan keadaan perubatan yang ada sebelumnya dan stratifikasi risiko," tambahnya.

SIMPTOM KANSER

Barah boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Sekiranya ia berada di kawasan yang kelihatan, seperti kulit, ia akan kelihatan jelas. Namun, jika barah berlaku dalam badan, ia mesti tumbuh kepada satu ukuran tertentu sebelum menjadi ketara atau kelihatan seperti benjolan di payudara atau ketiak atau leher.

"Barah yang jauh di dalam organ, ia mesti tumbuh dengan ukuran yang besar sebelum menyebabkan gejala tekanan seperti sakit, tidak selesa, pendarahan, mual dan gejala konstitusional seperti keletihan, penurunan berat badan dan rasa kenyang awal.

"Ujian darah tidak semestinya dapat mengesan kelainan pada organ-organ ini sehingga fungsinya cukup terurai sehingga dapat dilihat hasilnya di atas kertas," kata Dr Aqilah.

Beliau juga menjelaskan bahawa ada juga kecenderungan orang untuk mengabaikan gejala ini dan bahkan ketika curiga dalam penolakan dengan harapan gejala itu hilang begitu sahaja.

"Menghadiri program saringan secara berkala dapat mengesan barah awal yang dapat disembuhkan atau perubahan pra-kanser sebelum gejala menjadi jelas.

"Oleh itu, kesedaran dan melakukan pemeriksaan adalah langkah proaktif penting yang dapat dilakukan oleh seseorang untuk kesihatan mereka sendiri, selain menjaga gaya hidup yang sihat," tambahnya.

- BERNAMA/NA/na

Top