Images
  • fireworks
    Gambar hiasan. (Gambar: Reuters)

Arab Saudi bakal pecah rekod dunia bunga api, bendera terbesar

RIYADH: Arab Saudi sedang bersiap sedia untuk mencatat nama dalam Buku Rekod Guinness dengan mengadakan pertunjukan bunga api paling banyak serta mengibarkan bendera negara yang terbesar di dunia sempena sambutan Hari Kebangsaannya yang ke-88 tahun.

Menurut laporan Saudi Gazette, Penguasa Hiburan Am baru-baru ini mengeluarkan Kalendar Hari Kebangsaan yang menampilkan pelbagai program dan acara, yang akan diadakan dari 19 hingga Hari Kebangsaan Arab Saudi pada 23 September.

Lebih 900,000 percikan bunga api dari lebih 58 lokasi di merata Arab Saudi akan mewarnai ruang udara itu secara serentak.

Saudi Gazette menambah, pertunjukan yang akan menampilkan jumlah terbanyak bunga api itu akan menjadi pertunjukan terbesar seumpama itu di dunia, sekaligus mencecah rekod dunia. Demikian menurut kenyataan GEA yang ditukil oleh Agensi Akbar Saudi (SPA).

Sebanyak 300 dron juga akan digunakan dalam acara laser bagi mereka bendera negara terbesar yang berukuran sepanjang 400 meter dan seluas 350 meter, menurut Saudi Gazette.

Acara sarkas, Karnival Kebangsaan dan "Kisah Kegemilangan" atau "Story of Glory" adalah antara acara-acara yang bakal diadakan di ibu kota Riyadh.

Sementara itu, acara-acara kebudayaan dan sukan, pesta warisan, pertunjukan budaya rakyat dan seni, konsert muzik dan bacaan sajak serta tayangan filem-filem dokumentari akan diadakan di merata negara itu sempena Hari Kebangsaan Arab Saudi itu.  

- Agensi berita/AI/ai

Top