Ramadan & Syawal 2019

Images
  • songket 1
    Pengerusi Kumpulan Tenun Songket Rajang, Cik Saanah Suhaili. (Gambar: Bernama)

Songket Sarawak terus jadi rebutan setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri

MUKAH: “Sesiapa yang ingin jadi penenun di pusat ini wajib menyolek. Kalau datang dengan tidak pandai menyolek, memang tidak akan jadi songket Sarawak".

Pengerusi Kumpulan Tenun Songket Rajang, Cik Saanah Suhaili, 63 tahun, berkata demikian kepada penulis ketika ditanya apakah kriteria penting yang perlu ada bagi penenun songket Sarawak dalam menghasilkan kraf warisan berkualiti tinggi itu. 

Mendengar perkataan ‘menyolek’, penulis lantas membayangkan penenun yang cantik bersolek, masing-masing tekun mengusahakan tenunan songket masing-masing. Dalam masa yang sama turut berfikir apa pula kaitan ‘menyolek’ dengan menenun songket?

Perbualan itu berlangsung di Pusat Tenun Songket Sarawak, Kampung Rajang, Belawai. Ia terletak kira-kira sejam perjalanan dari Sibu. Penulis dan beberapa orang wakil media lain dibawa melihat perkembangan industri kraf tekstil di bumi Kenyalang itu di bawah Program Junket Journalism anjuran Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Kraftangan Malaysia).

Sambil memerhati pemandangan sekeliling, anggapan saya bahawa pastinya penenun di situ sakan berhias, tetapi kebanyakannya hanya mengenakan lipstik merah.

“Ramai keliru apabila diberitahu setiap penenun kena pandai menyolek. Bagi masyarakat suku kaum Melanau di kampung ini, menyolek bukanlah bermaksud menyolek wajah untuk nampak cantik tetapi ia merupakan antara satu proses penghasilan tenunan songket Sarawak. 

“Yang perlu dikuasai ialah kemahiran. Seperti mana kita menyolek wajah untuk nampak cantik, kemahiran menyolek songket ini jugalah yang akan menentukan nilai kualiti warisan ini di samping mengekalkan keunikannya. Itulah sebabnya mengapa songket Sarawak terus menjadi rebutan setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri,” kata Cik Saanah.


(Gambar: Bernama)

Hampir tiga dekad beroperasi sejak 1991, nama songket Sarawak Kampung Rajang yang merupakan perusahaan seni tenunan tradisional masyarakat suku kaum Melanau di pusat tenunan kampung itu sudah tersohor dalam kalangan peminat kraf warisan berkenaan. 

Bertunjangkan kehalusan dan ketelitian perincian serta motif eksklusif, songket ini sentiasa menjadi buruan golongan kenamaan termasuk kerabat diraja serta pemimpin terkemuka negara yang ingin menggayakannya untuk majllis rasmi mahupun hari perayaan. 

Malah, boleh dikatakan Cik Saanah bersama tujuh penenun lain di pusat tenunan itu sudah tidak menang tangan dibuatnya untuk menyiapkan tempahan sempena Hari Raya Aidilfitri yang diterima sejak akhir 2018 lagi.

Berbekalkan pengalaman lebih 29 tahun dalam bidang tenunan, anak kesembilan daripada 10 beradik ini berkata rahsia besar songket Sarawak terletak pada kemahiran menyolek setiap penenun, yang menghasilkan kelainan serta keunikan. 

Tenunan songket Sarawak dikenali keunikannya yang berbeza dengan songket di negeri Pantai Timur kerana menggunakan teknik sembunyi benang semasa proses menyolek. Ini menjadikan jahitan di bahagian luar dan dalam tiada bezanya, sekali gus membolehkan kedua-dua bahagian dipakai.

“Proses tenun songket Sarawak dengan Terengganu dan Kelantan sama saja seperti melonseng, menganing, menggulung benang, mengarap dan menyongket bunga. Bezanya cuma terletak pada proses menyolek di mana setiap penenun di sini perlu mahir sebanyak 30 sifir khas, “ kata Cik Saanah.

Beliau menjelaskan secara umumnya 30 sifir khas itu ialah satu formula yang digunakan oleh penenun songket Kampung Rajang semasa mengikat benang di loseng untuk menghasilkan corak sebelum ditenun. Pengiraan bermula dari reka corak motif, penghasilan loseng sama ada kosong atau berjalur serta pakan teknik ikat.

Menurut beliau, penenun perlu menguasai sifir khas tersebut sebelum mempelajari proses lain kerana ia merupakan asas penting untuk teknik sembunyi benang serta rekaan motif pada kain songket.

Semasa proses menyolek ada ketikanya penenun akan menggabungkan beberapa siri sifir bagi membentuk motif seperti “manis-manis sayang, sukit lidi dan tabar.”

Beliau mencipta sifir khas itu pada 1993 bersama Dayang Norsalam Pengiran Parsih yang pernah diangkat oleh Kraftangan Malaysia sebagai  Adiguru Kraf Tenunan Songket Sarawak.

Melihat keunikan songket yang dihasilkan, maka tidak menghairankanlah apabila harga sehelai samping songket penghasilan pusat tenunan ini pernah mencecah RM10,000 (S$3,300) manakala yang paling murah dijual sekitar harga RM900 (S$300). 

Menurut Cik Saanah yang juga pernah diberi anugerah Tukang Ulung Tenunan Songket Sarawak oleh Kraftangan Malaysia, penentuan harga adalah berdasarkan kepada kerumitan motif, jenis benang dan tempoh yang diperlukan untuk menyiapkan sesuatu tempahan. 

“Antara pendekatan susunan motif yang kita gunakan pada songket adalah corak penuh, corak bunga tabur dan berjalur. Biasanya harga songket untuk bunga tabur lagi mahal berbanding bunga penuh.

“Bunga tabur ini lambat hendak disiapkan kerana perlu ditenun satu persatu berbanding bunga penuh yang ditenun sekali gus dan tidak perlu menukar benang. 

“Tambah lagi, kalau motif bunga tabur yang memerlukan penggunaan banyak benang, ia boleh mengambil masa tiga bulan untuk menyiapkannya,” katanya. 

Untuk Hari Raya kali ini, beliau berkata motif paling digemari pelanggan adalah tampuk manggis dan bunga pecah lapan manakala warna hitam menjadi pilihan kerana ia mudah digayakan dengan pelbagai warna lain. 

Istimewanya, pusat tenunan itu tidak menghasilkan kain songket pada skala besar, sebaliknya menggunakan konsep tempahan pelanggan bagi memelihara nilai eksklusifnya.

Ini terbukti apabila semua koleksi songket yang ada di pusat berkenaan sudah mempunyai pemilik dan mereka langsung tidak mempunyai simpanan stok seperti mana perusahaan komersial songket lain. 

“Raya kali ini kita menerima tempahan sebanyak 20 helai tenunan songket dan kebanyakannya untuk samping berbanding kain sarung. Sebolehnya kami cuba elak daripada mengambil banyak tempahan pada sesuatu masa bagi menjamin kualiti songket Sarawak,” katanya. 

- BERNAMA/NA/na

Top