Koronavirus

Images
  • Moderna vaccine
    Vaksin Moderna. (Gambar: REUTERS/Mike Segar)

Vaksin COVID-19 Moderna diberi di 11 pusat vaksinasi tanpa perlu janji temu

SINGAPURA: Mulai hari ini (2 Ogos), mereka yang ingin mendapatkan suntikan vaksin di 11 pusat vaksinasi COVID-19 Moderna tidak perlu membuat janji temu.

Semua warga Singapura, penduduk tetap dan pemegang pas jangka panjang berusia 18 tahun dan ke atas yang belum mendapatkan suntikan dos pertama COVID-19, kini boleh hadir secara terus atau 'walk ini' bagi mendapatkan suntikan vaksin Moderna, kata Kementerian Kesihatan (MOH).

11 pusat vaksinasi Moderna terletak di kelab-kelab masyarakat berikut: Buona Vista, Hong Kah North, Kebun Baru, Kolam Ayer, Marsiling, Potong Pasir, Punggol 21, Radin Mas, Tampines East, Woodlands dan Yew Tee.

Sejak pertengahan Julai, warga emas berusia 60 tahun dan ke atas dibenarkan pergi terus ke mana-mana pusat vaksinasi, poliklinik atau Klinik Persediaan Kesihatan Awam (PHPC) untuk menerima vaksinasi mereka tanpa perlu membuat janji temu.

Menurut MOH, sejauh ini Singapura telah mencapai "kemajuan baik" dalam program vaksinasi COVID-19 negara.

Setakat 31 Jul, Singapura sudah memberi sekitar 7.5 juta dos vaksin COVID-19.

Sekitar 4.3 juta penduduk menerima sekurang-kurangnya dos pertama
mereka, dengan sekitar 3.3 juta sudah menerima rejimen lengkap dua dos. Ini bermakna sekitar 61 peratus penduduk Singapura sudah diberikan vaksinasi lengkap, tambahnya.

"Vaksinasi kekal sebagai kunci utama strategi melawan COVID-19," kata MOH.

"Keupayaannya untuk membantu Singapura dibuka semula secara selamat hanya dapat dirasakan apabila kadar tinggi perlindungan vaksinasi bagi penduduk dicapai. 

- CNA/SU/fz

Top