Koronavirus

Images
  • Khairy Jamaluddin
    Encik Khairy Jamaluddin. (Gambar: Bernama)

M'sia kaji vaksin AstraZeneca susuli dapatan EMA

KUALA LUMPUR: Malaysia akan mengkaji penggunaan vaksin AstraZeneca COVID-19 berikutan hasil dapatan Agensi Perubatan Eropah (EMA) bahawa pembekuan darah luar biasa berlaku dengan platelet darah rendah, harus disenaraikan sebagai kesan sampingan vaksin yang sangat jarang berlaku itu.

Menteri Penyelaras program imunisasi itu, Encik Khairy Jamaluddin berkata Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) akan menimbangkan perkara itu.

"Kita mengambil maklum pengumuman EMA mengenai vaksin AstraZeneca. JKJAV akan mempertimbangkan perkara itu dan memutuskan sama ada kita akan terus menggunakan AZ (AstraZeneca) dalam portfolio vaksin negara kita. Keselamatan adalah perkara paling utama,” katanya dalam laman Tweeternya hari ini.

Semalam (7 Apr), Encik Khairy berkata Malaysia masih mempunyai masa untuk memutuskan sama ada akan meneruskan dengan pengggunaan vaksin AstraZeneca, kerana ia hanya akan tiba dari kemudahan COVAX pada Mei.

Jawatankuasa Keselamatan EMA (PRAC), semalam membuat kesimpulan mengenai dapatan kajian mereka terhadap vaksin AstraZeneca dan mengesahkan bahawa manfaat vaksin itu dalam mencegah COVID-19 secara keseluruhannya melebihi risiko kesan sampingannya.

Agensi Kesatuan Eropah (EU) itu mengingatkan para karyawan jagaan kesihatan dan penerima vaksin agar terus berwaspada mengenai kemungkinan berlaku kes pembekuan darah yang sangat jarang berlaku dan kombinasi kadar platelet darah rendah yang berlaku dalam tempoh dua minggu selepas divaksin.

“Setakat ini, sebahagian besar kes yang dilaporkan berlaku pada wanita berusia bawah 60 tahun dalam tempoh dua minggu menerima vaksin. Berdasarkan bukti yang ada, faktor risiko tertentu belum dapat disahkan,” katanya dalam kenyataan yang dimuat naik ke laman webnya.

Jawatankuasa itu memaklumkan bahawa ia mengkaji 62 kes trombosis sinus vena serebrum dan 24 kes trombosis vena splanchnik yang dilaporkan dalam pangkalan data keselamatan ubat EU pada 22 Mac, dengan 25 juta orang sudah menerima vaksin dan 18 daripada mereka maut.

PRAC juga menimbangkan semua bukti yang ada sekarang, termasuk nasihat daripada kumpulan pakar ad hoc. 

- BERNAMA/NA/na

Top