Images
  • plane (2)
    (Gambar fail: Jacky Naegelen/Reuters)

Wanita Indonesia bersalin dalam pesawat Etihad; pesawat dilencongkan ke Mumbai

MUMBAI: Seorang wanita Indonesia melahirkan bayinya dalam pesawat Etihad Airways yang sedang dalam perjalanan dari Abu Dhabi ke Jakarta menyebabkan penerbangan itu dilencongkan ke Mumbai pada Rabu (24 Okt). Demikian menurut para pegawai India.

Pesawat EY 474 berlepas dari Abu Dhabi, menuju ke ibu kota Indonesia itu pada waktu awal pagi pada Rabu (24 Okt) tetapi dilencongkan ke hab komersil India itu setelah wanita tersebut bersalin, menurut seorang jurucakap lapangan terbang Mumbai kepada AFP.

"Penumpang itu melahirkan bayi perempuan sekitar 40 minit sebelum pesawat itu mendarat" di Mumbai, menurut jurucakap tersebut.

Wanita itu, yang digambarkan oleh jurucakap tersebut sebagai seorang warga Indonesia, dibawa ke hospital berdekatan dan pesawat itu berlepas dari Mumbai pada sekitar 9.40 pagi waktu tempatan untuk meneruskan perjalanannya ke Jakarta.

Tahun lalu, seorang wanita warga India bersalin dalam pesawat Jet Airways yang sedang dalam perjalanan dari Damman di Arab Saudi ke Kochi di selatan Kerala. Penerbangan itu juga dilencongkan ke Mumbai.

Menurut Jet Airways, ia adalah kali pertama seorang bayi dilahirkan dalam pesawatnya dan menawarkan penerbangan percuma seumur hidup kepada bayi lelaki itu.

- AFP/NA/na

Top