Images
  • indonesia covid-19
    (Gambar: Reuters)

Tokoh agama Indonesia: Pemvaksinan adalah kewajiban, bukan pilihan

PALU: Salah seorang tokoh Agama Islam di Provinsi Sulawesi Tengah Prof Dr KH Zainal Abidin menyatakan bahwa vaksinasi COVID-19 merupakan kewajiban bukan sekadar pilihan.

"Disebabkan oleh keadaan darurat pandemik COVID-19, oleh itu, ia bukan soal pilihan mahu menerima vaksin atau tidak. Keadaan sekarang amat genting, sehingga menjadi kewajiban," kata Prof KH Zainal Abidin di Palu, pada Rabu (13 Jan), berkenaan pemvaksinan.

Prof Zainal Abidin yang juga Ketua Forum Kerukunan Umat Beragama (FKUB) Provinsi Sulteng menyifatkan pandemik COVID-19 sebagai amat serius, maka mengambil suntikan vaskin COVID-19 pada ketika ini menjadi kewajiban.

Menurutnya lagi, sekiranya seseorang menerima suntikan vaksin COVID-19, ia bukan sahaja melindungi dirinya daripada COVID-19 tetapi juga orang-orang lain.

"Seseorang yang divaksin selain menyelamatkan diri sendiri, juga menyelamatkan orang lain," ungkap Prof Zainal yang juga Ketua Majlis Ulama Indonesia (MUI) Kota Palu.

Beliau turut menekankan bahawa vaksin itu selamat, berkualiti, halal dan berkesan.

Oleh itu, beliau menggesa masyarakat di Sulawesi Tengah untuk tidak ragu mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 demi kesihatan dan keselamatan bersama.

"Jadi semua pihak termasuk tokoh-tokoh agama yang berada di FKUB Sulteng dan MUI Palu agar ikut bersama-sama menjayakan proses pemvaksinan," tambahnya.

Dengan menjalani program pemvaksinan pemerintah, kata Prof Zainal, ia akan membantu memutuskan rantaian penularan COVID-19.

- Agensi berita/NA/na

Top