Images
  • TMJ rumah gelandangan
    (Gambar: HRH Crown Prince of Johor/Facebook)

TMJ cadang kerajaan Johor bina rumah perlindungan sementara

JOHOR BAHRU: Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim mencadangkan kerajaan negeri Johor mewujudkan rumah perlindungan sementara untuk golongan gelandangan.

Menerusi catatan yang dimuat naik dalam laman Facebook HRH Crown Prince of Johor, Tunku Ismail berkata cadangan itu dikemukakan selepas mendapat keizinan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

"Dengan restu Duli Yang Maha Mulia Tuanku, saya ada memberi cadangan kepada kerajaan negeri Johor supaya membina rumah perlindungan sementara (shelter) untuk para gelandangan. Ia perlu disediakan dengan bersistem dan mempunyai kelengkapan asas yang mencukupi," kata Tunku Ismail menerusi catatan berkenaan hari ini.

Menurut Tunku Ismail, cadangan mewujudkan rumah perlindungan itu perlu disediakan di setiap daerah.

"Saya percaya dengan kajian yang lengkap, kerajaan negeri dapat merealisasikan projek ini. Bukan sahaja ‘shelter’ tetapi juga memberi peluang pekerjaan kepada mereka," ujar beliau lagi.

Baru-baru ini, Tunku Ismail menyertai Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ) untuk memberikan sumbangan bantuan kepada para gelandangan di sekitar bandar raya ini.

Gelandangan itu menerima sumbangan set barangan perlengkapan barang mandi dan makanan. 

- BERNAMA/AQ/aq

Top