Images
  • AstraZeneca vaccine
    Gambar fail vaksin AstraZeneca. (Gambar: Reuters/Johanna Geron)

Tiada bukti vaksin AstraZeneca berisiko cetus pembekuan darah

LONDON: AstraZeneca menyatakan pada Ahad (15 Mac) bahawa satu semakan data keselamatan orang yang disuntik dengan vaksin keluarannya bagi melawan COVID-19 tidak menunjukkan sebarang bukti peningkatan risiko berlaku pembekuan darah.

Semakan AstraZeneca, yang meliputi lebih 17 juta orang yang divaksin di United Kingdom dan Kesatuan Eropah, dijalankan selepas pihak berkuasa di beberapa negara menggantung penggunaan vaksin tersebut menyusuli keprihatinan terhadap isu pembekuan darah.

"Semakan teliti ke atas semua data keselamatan melibatkan lebih 17 juta orang yang divaksin di Kesatuan Eropah dan United Kingdom dengan vaksin COVID-19 AstraZeneca tidak menunjukkan bukti peningkatan risiko embolisme pulmonari, trombosis vena dalam atau trombositopenia, pada sebarang kumpulan usia, jantina, kumpulan atau di negara-negara tertentu," dedah syarikat itu.

Pihak berkuasa di Ireland, Denmark, Norway, Iceland dan Belanda sudah menggantung penggunaan vaksin itu buat sementara waktu, manakala Austria pula sudah berhenti menggunakan vaksin AstraZeneca pada minggu lalu, sedang pihaknya menyiasat satu kematian yang disebabkan oleh gangguan pembekuan.

"Ia amat dikesali apabila sebilangan negara menghentikan vaksinasi atas alasan 'berhati-hati' sebegitu: ia berisiko menjejas matlamat untuk memvaksin sejumlah penduduk bagi memperlahankan penularan virus itu, dan untuk menamatkan pandemik ini," kata Peter English, perunding kerajaan Britain yang sudah bersara daripada kawalan penyakit berjangkit kepada Reuters.

Agensi Ubat-Ubatan Eropah menyatakan tiada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa kejadian itu disebabkan oleh suntikan vaksin, pandangan yang turut disokong oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Jumaat.

Pengilang ubat itu menyatakan, 15 kejadian trombosis vena dalam dan 22 insiden embolisme pulmonari yang dilaporkan setakat ini, serupa dengan vaksin-vaksin lain yang diluluskan.

Syarikat itu turut mendedahkan bahawa ujian tambahan sudah dan sedang dijalankan oleh syarikat tersebut dan pihak berkuasa kesihatan Eropah dan tiada satu pun ujian semula yang menunjukkan sebarang kesan yang boleh menimbulkan kebimbangan. Laporan keselamatan bulanan akan didedahkan secara terbuka kepada orang ramai di laman web EMA pada minggu berikutnya, menurut AstraZeneca.

Vaksin AstraZeneca, yang dihasilkan dengan kerjasama Universiti Oxford, diuluskan untuk digunakan di Kesatuan Eropah dan banyak negara tetapi belum diluluskan oleh pengawal selia Amerika Syarikat.

Syarikat itu sedang bersiap sedia untuk memfailkan permohonan bagi kegunaan darurat di Amerika Syarikat dan ia menjangkakan data daripada ujian fasa ketiga di Amerika Syarikat akan tersedia dalam masa beberapa minggu mendatang.

- Reuters/TQ/tq

Top