Images
  • asean
    (Gambar: Bernama)

Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 dijadual pertengahan November

HANOI: Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 dijangka berlangsung pada pertengahan November, dan sebagai Pengerusi ASEAN tahun ini, Vietnam bergabung dengan negara-negara anggota lain untuk bersiap sedia secara aktif bagi acara penting ini, menurut Agensi Berita Vietnam (VNA) ) memetik Jurucakap Kementerian Luar Le Thi Thu Hang.

Bercakap pada sidang media kementerian pada Khamis, beliau berkata Vietnam sedang menyiapkan rancangan organisasi untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan sidang kemuncak itu.

Berdasarkan prinsip kesepakatan ASEAN, setelah negara-negara anggota mencapai persetujuan mengenai rancangan organisasi untuk Sidang Kemuncak ASEAN ke-37, lebih banyak maklumat akan diberi, kata Encik Hang.

Mengenai maklumat bahawa beberapa negara rakan kerjasama, seperti Amerika Syarikat, Jepun, India, dan Australia, ingin mengeratkan hubungan dengan negara-negara ASEAN dalam hal kebebasan pelayaran, jurucakap itu mengatakan, ASEAN sentiasa mengalu-alukan inisiatif dan idea yang menyumbang kepada keamanan, kestabilan dan kemakmuran serantau.

Encik Hang berkata sebagai Pengerusi ASEAN pada 2020, Vietnam menganggap pembangunan ASEAN yang bersatu dan bertindak balas sebagai tugas utama ketika ia menggalas tugas tersebut. Atas dasar itu, negara telah meningkatkan pembangunan masyarakat, menegaskan peranan pusat ASEAN dalam pembinaan serantau, dan memperluas hubungan luar blok itu.

Di tengah-tengah pandemik COVID-19 yang menyebabkan impak langsung, jangka panjang dan mendalam terhadap aspek sosioekonomi di seluruh dunia dan rantau ini, Vietnam berharap dan bersedia berganding bahu dengan ASEAN dan negara-negara rakan kongsi untuk memulihkan ekonomi dan menstabilkan kehidupan masyarakat untuk perdamaian, kestabilan, pembangunan, dan kemakmuran Asia Pasifik.

Sepanjang proses ini, undang-undang antarabangsa dan semangat dialog dan kerjasama perlu ditegakkan secara berterusan, tambahnya. 

- BERNAMA/NA/na

Top