Images
  • rnado
    Petikan gambar daripada video menunjukkan puting beliung melanda bandar Bogo. (Gambar: Twitter/bulutangkisRI/thisis_angel)

Puting beliung di Indonesia ragut satu nyawa

SINGAPURA: Puting beliung melanda bandar Bogo di Jawa Barat, Indonesia pada petang Khamis (6 Dis), menyebabkan seorang terkorban dan kemusnahan teruk, menurut laporan media tempatan.

Insiden itu, yang berlaku pada sekitar jam 3.00 petang waktu tempatan, meragut nyawa seorang pemandu, Encik Enny Retno, 45 tahun setelah sebatang pokok tumbang lalu menimpa keretanya, menurut CNN Indonesia.

Para pegawai cuaca tempatan dilaporkan sebagai berkata, puting beliung tersebut disebabkan oleh aktiviti dalam awan kumulonimbus dan menambah, Bogor sedang mengalami kemuncak musim hujan pada masa ini.

Puting beliung tersebut, yang membawa angin sekencang 50 kilometer sejam, mengakibatkan kemusnahan dahsyat, pokok-pokok tumbang dan bumbung bangunan-bangunan tercabut, menurut beberapa laporan.

Usaha sedang dijalankan untuk menyelamatkan para mangsa dan memindahkan pokok-pokok yang tumbang dan menghalang jalan raya sekali gus mengakibatkan kesesakan jalan raya.

Rakaman video dan gambar-gambar yang tersebar di media sosial menunjukkan puting beliung menghampiri bandar tersebut, mengakibatkan serpihan-serpihan berterbangan.

Gambar-gambar juga menunjukkan kereta-kereta remuk, sebuah bumbung tercabut daripada struktur bangunan dan pejabat-pejabat musnah.

- CNA/NA/na

Top