Images
  • marriage generic
    (Gambar hiasan: AFP/Jay Directo)

Pulau Pinang kaji semula had umur minimum perkahwinan

GEORGE TOWN: Had umur minimum untuk perkahwinan terutamanya yang melibatkan kanak-kanak di Pulau Pinang akan dikaji semula, kata jawatankuasa eksekutif kerajaan negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Kerangkuman Gender dan Agama Selain Islam negeri, Chong Eng, juga berkata bahawa kerajaan Pulau Pinang mengarahkan penasihat undang-undang negeri supaya mengkaji semula perkara tersebut.

Menurut beliau, perkahwinan pada usia muda menyebabkan kanak-kanak berkemungkinan berakhir dengan perceraian dan ibu bapa seharusnya menyekat perkara itu dengan tidak memberi kebenaran.

"Undang-undang juga harus mengikut masa dan keperluan. Kita perlu menggunakan sesuatu yang diterima akal. Perkahwinan pada usia terlalu muda tidak akan berjaya dan mungkin berakhir dengan perceraian.

“Mereka yang masih muda seharusnya berkahwin selepas berusia 18 tahun," katanya semasa persidangan Dewan Undangan Negeri yang diadakan Pulau Pinang pada Khamis (9 Ogos).

Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004 memperuntukkan umur minimum untuk perkahwinan adalah 18 tahun bagi lelaki dan 16 tahun bagi perempuan kecuali jika Hakim Syarie memberi kebenarannya secara bertulis dalam keadaan tertentu.

Isu perkahwinan bawah umur timbul selepas seorang lelaki berusia 41 tahun berkahwin dengan seorang budak perempuan berusia 11 tahun di Gua Musang, Kelantan pada Jun lalu.

- BERNAMA/AI/ai

Top