Images
  • najib courthouse
    Mantan Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak. (Gambar fail: YC Hiam/AP)

Najib Razak dibicarakan di Mahkamah Tinggi Selasa ini

KUALA LUMPUR: Pada Selasa, seperti yang ditetapkan sebelum ini, Mahkamah Tinggi dijangka memulakan pendengaran kes yang melibatkan Encik Najib Razak, perdana menteri Malaysia pertama yang akan berhadapan dengan berpuluh-puluh tuduhan berhubung dengan pengubahan wang haram, jenayah pecah amanah (CBT) dan rasuah.

Tuduhan di mahkamah terhadap Encik Najib, 66 tahun, Perdana Menteri keenam dari April 2009 hingga Mei 2018, menarik perhatian seluruh dunia setelah kesnya digambarkan sebagai "skandal kleptokrasi paling buruk" dan tuduhan berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang mendapat perhatian hangat dari masyarakat umum dan antarabangsa, mencetuskan pelbagai spekulasi dan ada yang terpaku dengan kes itu.

Sehingga Jumaat, Encik Najib sudah didakwa di mahkamah sebanyak enam kali dengan 42 pertuduhan jenayah. Encik Najib, yang juga bekas presiden UMNO, mengaku tidak bersalah terhadap kesemua pertuduhan.

Encik Najib, yang merupakan Anggota Parlimen Pekan, pertama kali dibawa ke Mahkamah Sesyen pada 4 Julai 2018 untuk menghadapi tiga tuduhan CBT dan salah satu penyalahgunaan kuasa berhubung dengan dana SRC International Sdn Bhd bernilai RM42 juta (S$14 juta).

Pada 8 Ogos, beliau didakwa lagi di Mahkamah Sesyen terhadap tiga tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan jumlah dana yang sama.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali sudah menetapkan 33 hari dari 12 Feb hingga 28 Feb dan 4 hingga 29 Mac untuk perbicaraan tujuh tuduhan terhadap Encik Najib yang melibatkan dana SRC International.

Walaupun terdapat percubaan oleh pasukan pembelaan Encik Najib yang diketuai peguam Encik Muhammad Shafee Abdulah supaya perbicaraan ditangguhkan sementara menunggu rayuan tiga permohonan interlokutori oleh Encik Najib, Peguam Negara Tommy Thomas pada 7 Februari memberitahu hakim bahawa pendakwaan sudah bersedia untuk memulakan kes pendakwaan pada 12 Feb.

Sumber memberitahu Bernama bahawa pihak pendakwaan siap dengan sembilan saksi untuk memberi keterangan pada hari pertama perbicaraan itu dan antara pegawai kerajaan.

Sumber itu juga berkata sama ada perbicaraan itu akan diteruskan atau tidak pada hari Selasa, ia bergantung kepada rayuan Encik Najib untuk menangguhkan perbicaraan yang dijadualkan didengar pada petang Isnin di Mahkamah Rayuan.

Najib memohon menangguhkan perbicaraan tujuh pertuduhan itu sementara menunggu keputusan Mahkamah Rayuan berhubung rayuannya untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan pendakwa raya menarik balik sijil pemindahan.

Encik Mohd Nazlan pada 7 Feb membenarkan permohonan Encik Thomas untuk menarik balik sijil bagi memindahkan tujuh pertuduhan yang dihadapi Encik Najib dari Mahkamah Sesyen di Mahkamah Tinggi. 

- BERNAMA/NA/na

Top