Images
  • malaysia student
    Gambar hiasan. (Gambar: MANAN VATSYAYANA/AFP)

Murid melecur ketika amali sains di sekolah, bukan kecuaian guru

SITIAWAN, PERAK: Insiden melibatkan empat murid tahun dua Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Maha Ganesa Viddysalal yang mengalami kelecuran akibat terkena air panas bukan disebabkan kecuaian guru, sebaliknya satu kemalangan sahaja, lapor Bernama.

Menurut Jawatankuasa Eksekutif (Exco) Pendidikan, Teknologi, Sains, Alam Sekitar dan Penerangan Dr Abdul Aziz Bari, siasatan mendapati tiada sebarang pelanggaran Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dilakukan oleh pihak sekolah ketika sesi pembelajaran di makmal berlangsung.

Beliau mengatakan bahawa semasa insiden berlaku pada sekitar 10.30 pagi, seramai 35 murid tahun dua sedang menjalani sesi amali sains bersama seorang guru sebelum tiga pelajar lelaki dan seorang pelajar perempuan terkena air panas.

"Saya harapkan kita tidak menuding jari kepada pihak sekolah dan guru kerana ia tidak membantu, sebaliknya hanya menambah trauma kepada guru yang terlibat," kata beliau.

Beliau berkata demikian kepada pihak media selepas melawat seorang pelajar yang melecur di bahagian kaki kanan, di SJKT Maha Ganesa Viddysalal, hari ini (10 Ogos).

Bernama melaporkan bahawa tiga pelajar lelaki yang terlibat kini dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh dengan seorang daripada mereka melecur hampir seluruh bahagian hadapan badan, termasuk kemaluan, manakala dua lagi di bahagian bawah perut.

Encik Abdul Aziz berkata pihak kerajaan negeri akan memberi bantuan sewajarnya kepada keluarga pelajar terbabit dan pihak sekolah tersebut untuk mengelakkan insiden serupa berulang.

Dalam pada itu, Encik Abdul Aziz berkata keadaan makmal yang serba kekurangan di setiap sekolah perlu diberi perhatian bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku sehingga menyebabkan kecederaan kepada pelajar, menurut laporan Bernama.

"Insiden ini juga memberi kesedaran kepada kita supaya perlu komited dalam memberi prasarana kepada sekolah-sekolah," kata beliau.

- Bernama/HS/hs

Top