Images
  • mahathir (5)
    Perdana Menteri Malaysia, Dr Mahathir Mohamad. (Gambar fail: Manan Vatsyayana/AFP)

Kerajaan Pakatan Harapan perlu kaji semula sebahagian janji manifesto, tegas Dr Mahathir

PETALING JAYA: Kerajaan Pakatan Harapan perlu mengkaji semula sebahagian janji manifestonya berikutan timbul kekangan tertentu untuk melaksanakannya, kata Perdana Menteri Malaysia Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata sekiranya sebahagian janji tersebut dilaksanakan, ia akan mendatangkan kerugian besar kepada Malaysia kerana negara itu kini sedang berdepan pelbagai masalah yang ditinggalkan kerajaan sebelum ini.

“Sebab itu kita perlu kaji semula janji yang dibuat semasa kita percaya kita akan kalah (dalam Pilihan Raya Umum ke-14).

“Tapi sekarang kita menang, jadi sekarang sekatan-sekatan itu terkena kepada kita,” kata beliau semasa sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) hari ini (14 Sep).

Dr Mahathir, bagaimanapun, tidak menyatakan sama ada janji-janji yang akan dikaji semula itu merujuk kepada 10 janji dalam 100 hari atau keseluruhan yang terkandung di dalam manifesto.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata Bersatu sedang menjalani proses penyusunan selaras dengan ketetapan dalam perlembagaannya bagi menghadapi mesyuarat agung yang akan diadakan pada September depan.

Menurut beliau, penyusunan itu termasuk penubuhan cawangan yang akan didaftar supaya setiap daripadanya dapat menghantar wakil ke mesyuarat bahagian.

“Seterusnya mesyuarat di peringkat bahagian dapat menghantar wakil ke mesyuarat agung,” kata Dr Mahathir.

Beliau juga menambah bahawa Bersatu akan memulakan penubuhan bahagiannya di Sarawak secepat mungkin. 

- BERNAMA/AI/ai

Top