Images
  • koswe
    (Gambar: AFP)

Kenderaan S'pura perlu bayar saman sebelum boleh keluar M'sia?

KUALA LUMPUR: Seorang Senator di Malaysia, Rabiah Ali, kini mencadangkan agar mana-mana kenderaan dari Singapura yang mempunyai saman tertunggak, tidak dibenarkan meninggalkan negara sebelum menjelaskannya.

Anggota Dewan Negara itu berkata langkah itu bertujuan mengekang kegiatan menjadikan lebuh raya dalam negara sebagai tempat "menguji" kelajuan kenderaan mereka.

“Masalah lumba haram dan memandu kereta secara melulu oleh pemandu kereta mewah dan motosikal berkuasa tinggi dari Singapura menjadi satu ancaman yang sukar untuk kita selesaikan.

"Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) dari Johor Bahru ke Melaka menjadi litar ujian kenderaan mewah mereka hampir setiap minggu," kata Cik Rabiah ketika membahaskan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 hari ini (4 Dis).

Cik Rabiah seterusnya berkata saman kompaun trafik ke atas kenderaan asing perlu dinaikkan ke satu jumlah yang maksimum dan kenderaan ini seharusnya dilarang meninggalkan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) selagi saman tidak dijelaskan. 

- BERNAMA/NA/na

Top