Images
  • penang jambatan

Kabel elektrik di bawah jambatan Pulau Pinang terbakar

GEORGE TOWN: Kabel elektrik di bawah Jambatan Pulau Pinang terbakar dan menyebabkan kesesakan teruk trafik di kedua-dua hala dalam kejadian petang tadi (22 Feb).

Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Perai Mohd Fadzil Othman berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 4.27 petang sebelum jentera pertama digegaskan ke lokasi kebakaran.

"Sebaik pasukan bomba tiba di lokasi, didapati kebakaran melibatkan kabel elektrik di bawah Jambatan Pulau Pinang namun tiada akses laluan ke lokasi untuk membuat pemadaman dan buat masa ini kami memadam api dari atas (jambatan) dahulu.

"Bagaimanapun, pihak bomba bersama Pasukan Tindakan Kecemasan Jambatan Pulau Pinang sedang berusaha untuk ke lokasi tersebut melalui akses lain, kemungkinan menerusi laut," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata tiada mangsa terlibat dalam kejadian itu.

Sementara itu, tinjauan Bernama mendapati asap hitam dapat dilihat sejauh kira-kira satu kilometer dari lokasi kejadian, manakala kesesakan pula sepanjang lebih dua kilometer setakat pukul 5.00 petang tadi.

- Bernama/NK/nk

Top