Images
  • jho low
    Jho Low. (Gambar: AFP)

Jho Low dipercayai guna pasport Saints Kitts dan Nevis

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low dipercayai bergerak dengan menggunakan pasport negara Saint Kitts and Nevis yang terletak di kepulauan Caribbean, kata Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali, menurut laporan Malaysiakini.

"Mengenai Jho Low tentunya kita bekerjasama dengan pihak polis. Pasport (Malaysia) dia kita dah batalkan pada 15 Jun (lepas) atas permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung siasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

"... dan kita percaya yang dia telah menggunakan pasport satu lagi iaitu Saint Kitts and Nevis untuk pergerakan-pergerakan yang lain," katanya kepada Bernama dan NSTP di Menara Ilham semalam.

Ditanya tentang sejauh mana ahli perniagaan itu mampu bergerak menggunakan pasport tersebut, beliau berkata ia 'bergantung', menurut laporan Malaysiakini.

Dalam petikan laporan Malaysiakini, Mustafar turut menegaskan pihaknya tidak ada maklumat lanjut dan menunggu perkembangan seterusnya daripada polis.

Menurut laporan media, pasukan Polis Diraja Malaysia yang menjejaki Jho Low di Hong Kong mendapati ahli perniagaan itu sudah keluar dipercayai ke Macau.

- Agensi berita/KN/kn

Top