Images
  • hisham
    (Gambar: Bernama)

Hishammuddin nafi terlibat tubuh parti baru

PEKAN: Bekas Naib Presiden UMNO Hishammuddin Hussein menjelaskan beliau masih setia bersama UMNO dan tidak terlibat dengan cadangan penubuhan parti baru, kononnya dikenali sebagai Parti Reformasi Bersatu Negara yang tular di media sosial sejak beberapa hari lalu.

Menteri Luar itu berkata beliau tidak terkejut dituduh bermacam-macam dakwaan akan meninggalkan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

“Saya tidak terkejut (kerana) sebelum ini (pernah) dikatakan nak wujudkan parti baru dengan (bekas Timbalan Presiden PKR) Encik Mohamed Azmin Ali .. itu merupakan fitnah nak melaga-lagakan pemimpin kita.

“Saya rasa ini bersandarkan kepada niat jahat, (jadi) tak perlulah kita jawab banyak sangat kerana itulah yang mereka (pihak berkenaan) hendakkan kita layan isu-isu ini supaya berterusan di dalam media sosial,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke beberapa perkampungan Orang Asli di Kampung Gumum, Chini hari ini (28 Jun).

Lawatan Encik Hishammuddin ke perkampungan Orang Asli itu adalah bagi membantu kempen calon BN Encik Mohd Sharim Md Zain yang bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini dengan pengundian Sabtu ini.

Dakwaan penaja parti baru itu adalah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin selaku Pengerusi Parti Reformasi Bersatu Negara, Encik Mohamed Azmin sebagai Ketua Umum, Encik Hishammuddin sebagai Presiden dan Encik Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Presiden.

Semalam, Encik Ismail Sabri yang merupakan Naib Presiden UMNO menafikan menyertai atau terlibat dengan cadangan penubuhan parti baru itu pada satu program di Bandar Dara Chini.

Encik Hishammuddin juga tidak menolak kemungkinan isu penubuhan parti itu ditimbulkan oleh pihak yang mahu menimbulkan persepsi negatif bahawa terdapat masalah dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang mentadbir negara ketika ini.

“Ini menunjukkan betapa terdesaknya mereka (dan bimbang) pada apa yang telah kita (kerajaan PN berjaya) lakukan, (yang) baru 100 hari sahaja pimpin negara.

“Kalau ini menunjukkan bahawa mereka bimbang dan gunakan strategi sebegitu rupa, bagi saya itu (adalah) bagus dan ini menunjukkan kita (kerajaan PN) berada atas landasan yang baik,” katanya. 

- BERNAMA/NA/na

Top