Images
  • setya
    Gambar fail bekas speaker parlimen Indonesia, Setya Novanto. (Gambar: Garry Lotulung/Reuters)

Bekas Speaker Indonesia terpaksa jual harta untuk bayar kembali wang rasuah

INDONESIA: Bekas Speaker Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia, Setya Novanto, dilaporkan terpaksa menjual asetnya bagi tujuan membayar balik wang yang dilesapkannya dalam kes rasuah projek Kad Tanda Penduduk Elektronik (e-KTP).

Menurut media Indonesia, Setya yang sedang menjalani hukuman penjara 15 tahun atas kesalahan jenayah itu, terpaksa berbuat demikian untuk membayar kembali wang berkenaan kepada Suruhanjaya Pembanterasan Rasuah (KPK) Indonesia.

Jurucakap KPK, Encik Febri berkata setakat ini, Setya yang membuat bayaran secara ansuran sudahpun membayar sejumlah Rp5 bilion (S$461,960) dan US$100,000 (S$137,155).

"Bayaran terakhir yang dilakukan semalam (13 Sep) iaitu berjumlah Rp1.1 bilion (S$101,630), jumlah yang dibayar setakat ini dalam rupiah ialah Rp5 bilion (S$461,960) dan dalam dolar Amerika Syarikat berjumlah US$100,000 (S$137,155)," katanya.

Menurut laporan media Indonesia, Setya sudah menjual rumah dan tanahnya di Jakarta dan Bogor bagi tujuan pembayaran balik itu.

Peguamnya, Firman Wijay, berkata Setya juga bakal menjual beberapa lagi asetnya yang lain.

Pada April lalu, mahkamah Indonesia menjatuhkan hukuman 15 tahun penjara dan denda Rp500 juta (S$46,370) selepas dia didapati bersalah dalam kes rasuah dan penyelewengan projek e-KTP yang dipercayai membabitkan kerugian Rp2.3 trilion (S$213 juta) kepada negara.

Setya juga dihukum supaya mengembalikan wang berjumlah US$7.3 juta (S$10.02 juta) kepada pemerintah menerusi KPK.

Kes rasuah dan penyelewengan projek e-KTP itu turut melibatkan beberapa pegawai pemerintah, termasuk empat anggota DPR Indonesia dengan beberapa kes berkaitan projek e-KTP tersebut masih dibicarakan di mahkamah.

- BERNAMA/AI/ai

Top