Images
  • agong 1st parly 13 sep
    (Gambar: BERNAMA)

Agong rasmikan sidang Parlimen pertama kerajaan PM Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-14 Malaysia bakal membuka tirainya hari ini (13 Sep) dengan dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Dewan Rakyat.

Sidang Parlimen tersebut adalah yang pertama di bawah kerajaan pimpinan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman rasmi Parlimen, sidang Dewan Rakyat hari ini akan tertumpu kepada Titah Diraja Sultan Abdullah.

Berdasarkan takwim mesyuarat Dewan Rakyat, persidangan kali ini akan berlangsung selama 17 hari sehingga 12 Okt.

Sementara itu, Mesyuarat Dewan Negara yang dirasmikan serentak dengan Dewan Rakyat hari ini akan berlangsung mulai 4 hingga 26 Okt.

Bagi mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 di bangunan Parlimen, Yang Dipertua Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun sebelum ini memaklumkan, pelbagai inisiatif dijalankan antaranya pemasangan penapis udara ultra ungu di dewan besar Parlimen serta penggunaan teknologi nano di pejabat bagi membunuh bakteria dan virus.

Selain itu, Kementerian Kesihatan turut melaksanakan ujian saringan RT-PCR terhadap 1,801 individu terdiri daripada petugas Parlimen dan individu terlibat dalam persidangan itu pada 10 dan 11 Sep lalu.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan melalui hasil saringan yang dijalankan selama dua hari di Dewan Serbaguna Parlimen bahawa seramai 26 individu didapati positif COVID-19 melibatkan seorang Senator dan 25 petugas Parlimen.

Selain itu, terdapat dua Ahli Parlimen dikesan positif hasil saringan di luar kompleks.

- BERNAMA/TQ/tq

Top