Images
  • johor influenza
    (Gambar: Bernama)

89 murid di Johor dijangkiti influenza, tiada sekolah ditutup

JOHOR BAHRU: Seramai 89 murid di Johor dijangkiti demam selsema atau influenza setakat pukul 1.30 tengah hari ini (12 Jan).

Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ) Azman Adnan mengatakan bahawa Johor Bahru mencatatkan jumlah mangsa tertinggi dengan 56 murid diikuti Kulai (15), Tangkak (enam), Kluang (lima), Muar (lima), Batu Pahat (satu) dan Pontian (satu).

Menurutnya berdasarkan data yang diperoleh daripada rawatan kesihatan di pusat kesihatan kerajaan mahupun swasta itu, murid yang dijangkiti terdiri daripada prasekolah serta sekolah rendah dan menengah.

Bagaimanapun, Azman berkata tiada penutupan kelas atau sekolah setakat ini.  

“Persekolahan berjalan seperti biasa. Bagi satu atau dua kes perlu ikut prosedur operasi standard (SOP) sekolah iaitu buat pembersihan kelas.

“Manakala, bagi kes yang melibatkan jumlah sehingga memerlukan kelas atau sekolah ditutup  (keputusan) akan dibuat bersama pejabat kesihatan berkaitan. Namun, setakat ini di Johor tidak perlu,” katanya.

Menurutnya lagi, pihaknya juga mengambil tindakan awal bagi menangani isu berkenaan dengan sentiasa berhubung dengan pejabat kesihatan untuk mengetahui maklumat dan tindakan lanjut berhubung perkara itu.

“Surat pekeliling mengenai isu berkenaan juga telah diedar dan kita juga sentiasa menunggu laporan terkini daripada pihak Pejabat Pendidikan Daerah dan sekolah mengenai keadaan murid. 

“Malah kita juga memastikan pihak sekolah mempunyai penyaring suhu badan untuk mengesan murid yang demam,” katanya.

Encik Azman berkata murid atau warga sekolah yang mempunyai simptom influenza juga tidak dibenarkan hadir ke sekolah.

“Sekiranya mereka hadir, perlu dibawa pulang dan mendapatkan rawatan di klinik ataupun hospital terdekat. Jika tidak, mereka akan diasingkan di dalam bilik khas atau bilik sakit.

“Begitu juga murid-murid yang tinggal di asrama atau di sekolah berasrama penuh, mereka juga akan diasingkan daripada penghuni asrama yang lain sehingga mereka sembuh sepenuhnya,” katanya.

- BERNAMA/HA/ha

Top