Images
  • afrika
    (Gambar: AFP)

86 juta kanak-kanak dijangka terjerat dengan kemiskinan dek pandemik COVID-19

AMERIKA SYARIKAT: Seramai 86 juta kanak-kanak akan hidup dalam kemiskinan menjelang hujung tahun ini berikutan krisis ekonomi akibat pandemik COVID-19. Ini berdasarkan kajian bersama antara gerakan Save The Children dengan Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF) pada Rabu (27 Mei).

Ini sekali gus membawa jumlah kanak-kanak yang terjejas disebabkan kemiskinan di seluruh dunia kepada 672 juta. Ia menunjukkan peningkatan 15 peratus berbanding tahun lalu, menurut kedua-dua pertubuhan itu dalam satu kenyataan bersama.

Kira-kira dua pertiga daripada kanak-kanak tersebut tinggal di Afrika benua kecil Sahara dan Asia Selatan.

Namun, kemiskinan akibat pandemik itu juga dijangka berlaku terutamanya di Eropah dan Asia Tengah. Ini menurut kajian tersebut yang merujuk kepada unjuran Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) serta perangkaan penduduk dari sekitar 100 negara.

"Dengan tindakan segera dan tegas, kita mampu mencegah serta menyekat ancaman pandemik yang dihadapi negara termiskin serta kanak-kanak yang terlibat," kata Ketua Save The Children, Inger Ashing.

"Mereka ini amat terdedah kepada kebuluran dan kekurangan zat makanan yang berpotensi akan terus membelenggu seumur hidup mereka," beliau memberi amaran dalam satu kenyataan.

Kedua-dua pertubuhan tersebut menggesa pemerintah-pemerintah dunia supaya segera memperluaskan sistem keselamatan sosial dan penyediaan makanan di sekolah untuk menghadkan kesan pandemik yang terus berlanjutan itu. 

- AFP/FZ/fz

Top