Images
  • shipwrecked rohingya
    Sekumpulan warga Rohingya yang ditemui dekat Thailand (Gambar: AFP)

60 Rohingya terkandas di pulau Thai

BANKGKOK: Sebuah bot nelayan membawa lebih 60 Rohingya ditemui terkandas di sebuah pulau di selatan Thailand pada Selasa (11 Jun), menurut para pegawai.

Para penumpang - 28 lelaki, 31 wanita dan lima kanak-kanak - terkandas di pulau Rawi di Taman Negara Tarutao di wilayah Satun, selatan Thailand, setelah bot itu mengalami kerosakan enjin, kata seorang pegawai taman kepada Reuters.

Berpuluh-puluh Rohingya menaiki bot-bot sepanjang beberapa bulan kebelakangan ini untuk mencuba nasib ke Malaysia, sebagai sebahagian daripada apa yang disifatkan oleh pihak berkuasa sebagai gejala baru pemerdagangan manusia melalui laut menyusuli tindakan keras terhadap kegiatan penyeludupan Rohingya pada 2015.

Seorang pegawai kerajaan wilayah Satun berkata para penumpang akan dipindahkan ke tanah besar Thailand.

"Semua penumpang akan disoal siasat untuk menentukan sama ada mereka adalah mangsa pemerdagangan atau pendatang haram," kata pegawai itu yang enggan dinamakan.

Lebih 700,000 Rohingya merentas sempadan ke Bangladesh pada 2017 untuk melarikan diri daripada tindakan keras tentera di wilayah Rakhine di Myanmar, menurut agensi-angensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Myanmar menyifatkan Rohingya sebagai pendatang haram dari benua India dan menahan berpuluh-puluh ribu orang Rohingya di kem-kem di Rakhine sejak keganasan mengancam kawasan itu pada 2012.

Kemelut itu memaksa berpuluh-puluh ribu Rohingya melarikan diri dari Myanmar melalui laut.

Penghijrahan beramai-ramai itu sampai ke kemuncaknya pada 2015, apabila dianggarkan 25,000 Rohingya merentas Laut Andaman menuju ke Thailand, Malaysia dan Thailand, di mana ramai mati lemas dalam bot-bot usang yang membawa terlalu ramai penumpang. 

- Reuters/ZM/tq

Top