Images
  • sgx
    Bangunan Bursa Saham Singapura. (Gambar hiasan: Roslan Rahman/AFP)

KOMENTAR: Peranan S’pura dalam ekosistem kewangan Islam Asia Tenggara

BERITAmediacorp: Industri kewangan Islam telah berkembang pesat untuk menawarkan khidmat kewangan yang serba canggih bukan saja demi manfaat orang Islam tetapi juga pengguna dan pelabur bukan Islam. Singapura, menurut pengamatan pengarah urusan Five Pillar Raj Mohamad, berada di kedudukan yang sangat unik untuk memperbetulkan salah tanggap tentang kewangan Islam dan mengukuhkan statusnya sebagai sebuah hab kewangan global.


(Gambar hiasan: Roslan Rahman/AFP)

Pada bulan Oktober 2018, FTSE Russel, penyedia indeks global, data dan analisis telah melancarkan syarikat pemantau indeks yang mematuhi Syariah yang tersenarai di Bursa Saham Singapura (SGX).

Sebagai asas produk pelaburan ia adalah indeks mematuhi Syariah kedua yang disenaraikan oleh Singapura dan mengandungi kira-kira 48 saham dengan permodalan pasaran bernilai S$88 bilion pada permulaannya.

Indeks yang mematuhi Syariah pertama, Indeks FTSE Asia Shariah 100, dilancarkan pada Februari 2006.

Ia mempunyai kira-kira 100 ahli saham dengan 50% dari Jepun dan baki 50% dari Singapura, Hong Kong, Taiwan dan Korea.

INSTITUSI KEWANGAN ISLAM

Kewangan Islam adalah cara melakukan transaksi kewangan dan perbankan sambil menghormati undang-undang Islam atau syariah.

Kewangan Islam tidak wujud sejak 30 tahun yang lalu namun hari ini ia menjadi industri S$2.2 trilion yang berkembang dengan ratusan institusi khusus di lebih dari 60 negara.

Bank Islam adalah pemain terbesar dalam industri kewangan Islam dan menyumbang aset S$1.5 trilion.


(Gambar hiasan: Mohamed el-Shahed/AFP)

Menurut laporan Reuters pada tahun 2017, aset bank Islam boleh mencapai S$2.7 trilion manakala jumlah aset patuhsyariah dijangka meningkat kepada S$3.5 trilion menjelang 2021.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) berharap dapat menambahkan kewangan Islam ke penilaian sektor kewangannya bermula pada tahun 2019.

Kewangan Islam kontemporari muncul pada tahun 1960-an di Mesir melalui projek simpanan "Mit Ghamr" dan pada masa yang sama, dana Tabung Haji Malaysia juga memperkenalkan produk simpanan yang mematuhi Syariah.

KHIDMAT KEWANGAN CANGGIH

Sejak itu, perkhidmatan/produk kewangan Islam telah diperkenalkan dan diguna pakai oleh institusi kewangan konvensional untuk memanfaatkan penduduk Islam yang luas di seluruh dunia.

Industri kewangan Islam juga telah berkembang untuk menawarkan khidmat kewangan yang canggih kepada bukan hanya orang Islam tetapi juga pengguna dan pelabur bukan Islam.

Undang-undang Syariah mempunyai banyak peraturan yang mempengaruhi kehidupan seharian orang Islam, termasuk keperluan terperinci berkaitan perdagangan.

Umat Islam dapat memastikan bahawamereka bertindak dengan cara yang halal dengan mengikuti peraturan yang ditetapkan dalam Al-Qur'an dan Sunnah.


(Gambar hiasan: Kostis Ntantamis/AFP)

Undang-undang Islam menganggap wang tidak mempunyai nilai intrinsik. Wang adalah ukuran nilai sahaja, dan tidak bernilai dengan sendirinya; ia adalah medium pertukaran atau unit ukuran, tetapi bukan aset.

Oleh itu, wang mesti diubah menjadi komoditi untuk menjadi berguna. Dalam kewangan Islam, anda tidak boleh menggunakan wang untuk membuat lebih banyak wang, dan mesti ada aset asas atau pengeluaran semacam untuk menghasilkan keuntungan. Oleh itu, pelaburan mesti berasaskan aset.

SINGAPURA DI PUSAT UNIK

Singapura, yang terletak di tengah-tengah negara-negara jiran yang berpendapatan tinggi seperti Malaysia, Indonesia dan Brunei, berada di kedudukan yang baik untuk menawarkan perkhidmatan kewangan Islam – ia memanfaatkan statusnya sebagai pusat kewangan global ketiga diikuti New York dan London.

Walau bagaimanapun, kewangan Islam tidak menunjukkan prestasi yang sama seperti perbankan konvensional di Singapura.

Dua komponen penting yang menyumbang kepada perbezaan antara Malaysia dengan Singapura adalah “domestic consumption” dan keduanya, teknik teknikal kewangan Islam.

Bagaimanapun, menurut data Pasaran Kewangan Islam Antarabangsa, Singapura telah menonjolkan kebolehannya melalui kira-kira 20 terbitan Sukuk dalam tempoh 16 tahun yang lalu.


(Gambar hiasan: Benjamin Fathers/AFP)

Oleh itu, pengumuman terbaru Indeks Syariah FTSE ST Singapura, serta potensi yang diberikan oleh pembangunan ini, adalah penggalak yang dapat sekali lagi membantu Singapura memulihkan peranannya dalam sektor yang semakin berkembang ini.

Indeks kewangan atau pasaran saham mengukur purata wajaran nilai bakul saham yang dipilih mengikut indeks.

Ia membantu para pelabur dan peniagamenentukan arah pasaran atau pulangan atas pelaburan (dikenali sebagai “benchmarking”).

PRINSIP SYARIAH ISLAM

Dalam contoh Indeks Syariah FTSE ST Singapura, dasar stok adalah syarikat yang disenaraikan di Singapura dan mematuhi pemeriksaan kualitatif dan kuantitatif mengikut prinsip Syariah Islam.

Indeks ini hanya berguna jika pengurus dana:

  1. Membangunkan dana bagi melabur dalam saham komponen dalam indeks yang mendasari dengan objektif untuk mengatasi indeks
  2. Penanda aras dana proprietari sekali lagi mengatasi indeks / indeks yang mendasari “underlying indeks”
  3. Perdagangan indeks jika mereka mempunyai sebarang “derivatif,” atau
  4. Membangunkan dana perdagangan bursa atau (ETF) dari indeks / indeks yang dasar

Sekiranya apa yang tertera di atas tidak dilakukan, maka indeks tersebut tidak dapat memenuhi tujuannya dengan berkesan.

PLATFORM YANG MENARIK

Oleh itu, pengenalan Indeks Syariah FTSE ST Singapura mewujudkan satu platform yang menarik bagi komuniti pengurusan dana untuk membangunkan dan meningkatkan modal daripada pelabur dengan mandat Syariah.

Ini juga bermakna bahawa terdapat lebih banyak produk pelaburan yang tersedia untuk pelabur institusi dan swasta.

Hakikatnya, terdapat kelemahan produk dan juga peluang pelaburan yang bermutu tinggi dan inovatif di Singapura.


(Gambar hiasan: AFP)

Ini boleh dikaitkan dengan pelbagai faktor seperti kurangnya kesedaran mengenai produk kewangan Islam di kalangan pengurus wang konvensional.

Faktor lain adalah salah faham bahawa produk yang mematuhi Syariah adalah mahal kerana perlu melibatkan panel Syariah yang berasingan yang menasihatkan mengenai dana Islam.

TANGGAPAN YANG SALAH

Tanggapan yang salah bahawa dana yang mematuhi Syariah hanya dimaksudkan untuk umat Islam adalah satu lagi faktor pencegahan yang menyebabkan para pengurus wang berpotensi menjauhi dari meneroka penawaran tersebut.

Mudah-mudahan dengan pengenalan Indeks Syariah FTSE ST Singapura, pengurus dana akan serius mempertimbangkan pembangunan pelbagai produk untuk komuniti pelaburan.

Beberapa produk berpotensi yang dapat diturunkan daripada pengenalan indeks ini boleh menjadi dana dividen yang mematuhi Syariah dan juga dana perdagangan bursa atau ETF.

Pendirian Singapura sebagai bank pusat “de facto” yang terus mengekalkan dolar Singapura yang kukuh hanya akan direalisasikan sekiranya pengurus dana mengambil peluang ini untuk memperkasakan kewangan Islam di sini.


MENGENAI PENULIS
Raj Mohamad adalah pengasas dan pengarah urusan Five Pillar, firma runding cara kewangan berpangkalan di Singapura yang menyediakan nasihat kewangan kepada pelanggan-pelanggannya mengenai pelaburan patuh Syariah.  

- BERITAmediacorp/aq

Top