Images
  • bomoh generic

KOMENTAR: Kepercayaan tradisional dan peranannya dalam proses perubatan masyarakat

BERITAmediacorp: Adakah sistem kepercayaan tradisional terutama dalam bidang perubatan masih menebal dalam masyarakat Melayu? Bagaimana ia berfungsi dan berperanan dalam masyarakat hari ini?

Dalam amalan masyarakat Melayu, seorang pakar perubatan tradisional juga dikenali sebagai bomoh dan dianggap sebagai seseorang yang boleh mengubati masalah-masalah jiwa.

Malah diterima sebagai doktor atau pengubat isu-isu kerohanian. Kegiatan mengubat dilihat sebagai fungsi utama seorang bomoh.

Menurut Osman (1989), seorang bomoh dianggap sebagai nadi penting bagi integrasi sistem pegangan dan amalan yang berbilang aspek dalam kalangan penduduk yang terpencil dan masih berpegang kepada cara-cara perubatan tradisional semasa sebelum era penjajahan Eropah.


Gabungan pengaruh amalan Hindu, Islam dan penduduk tempatan dilihat dalam pegangan dan amalan-amalan mereka. Semua ini menjadi satu dan bertindak sebagai satu enttiti.

Pada awalnya, penguasaan Islam tidak banyak kesannya ke atas peranan bomoh, sekalipun selepas zaman kebangkitan semula Islam pada separuh kedua kurun ke-20.

Amalan bomoh membaca mantera untuk menyeru makhluk-makhluk halus dan kemungkinan amalan itu memudarat atau membahayakan keadaan, menyebabkan mereka dilihat sebagai menyimpang daripada Islam (Syed, 2008).

Dua penulis, Sahad dan Abdullah, pernah mendakwa bahawa sehingga tahun 2013 terdapat kemerosotan ketara pada jumlah pakar herba yang mapan dan begitu juga ketaranya kenaikan jumlah pengamal palsu.

PERBUATAN SYIRIK

Lantaran itu, meskipun sebahagian besar umat Islam masih terus mendapatkan nasihat bomoh, secara amnya mereka kini lebih berhati-hati.

Beberapa amalan, termasuk yang menggunakan ayat-ayat al-Quran dan berdoa kepada Allah, digunakan oleh bomoh-bomoh tertentu sebagai percubaan untuk menyelaraskan amalan mereka dengan amalan umum Islam zaman ini (Syed, 2008).

Namun, para pemimpin Islam mengutuk perbuatan-perbuatan sedemikian dan menyifatkannya sebagai amalan palsu.

Ulama menganggap kegiatan para bomoh sebagai amalan syirik kerana adanya amalan-amalan yang dilihat sebagai pemujaan benda-benda selain Allah.

Animisme dikatakan sistem kepercayaan agama pertama masyarakat Islam dan ia terus wujud sehingga hari ini (Ahmadi, Hussin & Mohammad, 2018).

MENGUTUK BOMOH

Beberapa sesi temu bual dengan para pemimpin agama di Singapura menggambarkan dilema mereka dalam usaha menghuraikan isu-isu kecenderungan masyarakat Melayu kepada para pengamal ilmu sihir ini serta amalan-amalan mereka yang berakar umbi dalam sistem budaya Melayu.

Emosi berapi-api dapat dilihat daripada pada pemimpin agama semasa membincangkan topik ini dengan kenyataan-kenyataan seperti berikut kerap disuarakan:

“Saya rasa memandangkan masyarakat Islam di rantau ini cenderung ke arah bomoh, yang akan menyebabkan mereka syirik, kita perlu hapuskan kegiatan ini!” dan

“Kita tidak boleh membiarkan sahaja masyarakat Melayu mendapatkan perubatan daripada mereka yang menjual jiwa kepada iblis dan mengajak mereka kepada perbuatan syirik.”

AMALAN BOMOH

Rawatan perubatan Islam berbeza berbanding perubatan menggunakan bomoh dari segi penggunaan ayat-ayat al-Quran bagi menjalankan rawatan.

Ini berbeza dengan amalan bomoh lazimnya yang bercanggah dengan ajaran-ajaran Islam kerana bergantung kepada sumber-sumber perubatan lain selain Allah.

Seorang penulis, Haque (2008), pula menyatakan bomoh bertindak sebagai orang tengah antara manusia dengan makhluk halus dan ini dikecam dalam Islam.

Menyamakan pakar perubatan Islam dengan bomoh adalah salah tanggapan yang biasa dilakukan. Ini kerana amalan-amalan ilmu sihir secara amnya menyimpang daripada ajaran-ajaran Islam disebabkan ia menggunakan jin untuk mendapatkan bantuan (Syed, 2008).

Oleh sebab itu para pemimpin Islam mengutuk ilmu sihir dan menyifatkannya sebagai syirik kerana dituduh menduakan Allah dan secara terang-terangan mengutuk al-Quran.

KETIBAAN ISLAM

Ketibaan Islam mencetuskan perubahan besar kepada gaya hidup dan sistem kepercayaan masyarakat Melayu. Ia memperkenalkan konsep “Tiada Tuhan Melainkan Allah” dan mengajak kepada kehidupan berteraskan al-Quran dan Hadith.

Dengan penerimaan Islam, masyarakat Melayu secara berperingkat menolak kepercayaan Hindu dan animisme. Namun Islam gagal menggantikan kepercayaan ini sepenuhnya kerana ia adalah unsur yang sukar dihapuskan dalam tahap kesedaran orang-orang Melayu.

Seperti yang dinyatakan oleh Ahmad, Hussin dan Mohamad (2018), dengan masih ramai yang merujuk kepada ilmu sihir dan bomoh bagi rawatan alternatif, membuktikan kesan pegangan tradisional yang masih bertahan. Ini termasuk amalan-amalan yang bercanggah dengan ajaran-ajaran agama.

KEPERCAYAAN TRADISIONAL

Budaya adalah asas kepada wujudnya sesuatu pegangan dan kepercayaan. Budaya rakyat, perlambangan dan upacara-upacara tertentu memberi makna kepada aturan dan kejadian alam semula jadi.

Oleh itu, budaya masyarakat juga boleh dipertanggungjawabkan dalam mengenal pasti sumber-sumber penyakit, pemulihan, penyembuhan dan penyediaan rawatan.

Walaupun sikap terhadap bomoh umumnya bersifat antagonistik, konsep ilmu hitam masih tersebar luas dalam budaya Melayu dan dalam kalangan masyarakat Asia Timur.

Ia membuktikan bahawa sistem kepercayaan tradisional masih berlanjutan seperti sebelum kemasukan pengaruh Islam ke rantau ini.

MENGENAI PENULIS:

Dr Nadia Marican berkelulusan Ph.D dalam jurusan Psikologi Antarabangsa dengan pengkhususan dalam bidang khidmat trauma dari Sekolah Psikologi Profesional Chicago. Disertasi beliau bertajuk: Peranan Pengamal Perubatan Melayu/Islam dan Pengalaman Merawat Pesakit dengan Isu Kesihatan Mental di Singapura. Minat beliau juga lebih menjurus kepada psikologi budaya.    

- BERITAmediacorp/ha

Top