Images
  • Commentary Default Photo

KOMENTAR: Kecerdasan Buatan AI akan terus bersama kita - bagaimana kita memanfaatkannya

BERITAmediacorp: Manfaat Kecerdasan Buatan (AI) adalah besar walaupun masih ada beberapa kebimbangan. Namun kitalah yang menentukan masa depan teknologi ini dan kesannya kepada masyarakat.

Suka atau tidak, sebenarnya kita sudahpun menggunakan produk yang dikuasai oleh Kecerdasan Buatan atau (AI) di rumah atau di tempat kerja – mungkin tanpa kita sedari.

Sebagai contoh, spam e-mel dikesan oleh pembelajaran mesin, iaitu suatu subset AI.

Terjemahan Google, Alexa Amazon, “Siri”, cadangan Netflix untuk filem, semuanya dikuasakan oleh AI. Walaupun AI telah wujud selama beberapa dekad, kini ia semakin popular di dunia teknologi.

Dua sebab utamanya adalah: (a) set data yang besar, dan (b) kuasa komputasi. Dan bagi memanfaatkan sepenuhnya AI, anda memerlukan kedua-dua faktor ini.

Hari ini, berdasarkan aplikasi telefon bijak dan “Internet of Things” (IoT), manusia menghasilkan ribuan juta data setiap hari. Kini, kita juga mempunyai kuasa pengiraan untuk memproses sejumlah besar data yang tidak tersedia pada masa yang lalu.

Saya benar-benar teruja dengan AI dan impak yang akan ada pada masa depan kita, terutamanya dalam tiga bidang - pekerjaan, penjagaan kesihatan dan dalam menangani perubahan iklim.

KESAN INDUSTRI DAN PEKERJAAN

Peralihan AI yang didorong di tempat kerja akan menghasilkan lebih banyak pekerjaan yang akan dicipta daripada yang hilang.


Semasa kita membangunkan teknologi inovatif, AI akan mempunyai kesan positif terhadap ekonomi kita dengan mewujudkan pekerjaan yang memerlukan kemahiran yang ditetapkan untuk melaksanakan sistem baru.

Menurut kajian yang dijalankan oleh EY baru-baru ini, 80% responden mengatakan bahawa ia adalah kekurangan kemahiran ini yang merupakan cabaran terbesar ketika menggunakan program AI.

Kemungkinan kecerdasan buatan akan menggantikan pekerjaan yang melibatkan tugas-tugas menyelesaikan pekerjaan yang repetitif atau asas, dan AI juga mungkin menjangkaui kemampuan manusia semasa.

Sistem AI akan membuat keputusan bukannya manusia dalam tetapan perindustrian, peranan khidmat pelanggan dan dalam institusi kewangan.

Kemungkinan automasi AI dapat melakukan tugas-tugas seperti meluluskan pinjaman, memutuskan sama ada pelanggan harus diluluskan atau mengenali rasuah dan penyalahgunaan kewangan.

Oleh itu, setiap organisasi akan meraih banyak manfaat daripada peningkatan produktiviti hasil daripada automasi yang lebih canggih, yang akan menghasilkan pekerjaan lebih baik.

Cara ini akan membuka laluan untuk para majikan menyokong pekerjaan dalam sektor perkhidmatan dan sebagainya.

MENYOKONG PERUBAHAN

Dalam bidang jagaan kesihatan pula, AI boleh bekerja bersama para profesional perubatan dan kakitangan sokongan untuk memperbaiki diagnosis seorang pesakit.


Dengan AI, ketepatan diagnosis dapat ditingkatkan dengan ketara dan trend dalam epidemik kesihatan dapat dipetakan dan diramalkan.

Sebagai contoh, pembelajaran mendalam (machine learning) sudahpun dibangunkan untuk mendiagnosis degupan jantung yang tidak teratur daripada ECG dengan kadar yang hampir sama dengan pakar kardiologi.

Dalam satu kajian baru-baru ini, algoritma AI Google mengenal pasti kebutaan diabetik sedikit lebih baik daripada pakar mata.

Berita baiknya terletak tidak hanya pada peningkatan ketepatan, tetapi juga aksesibiliti yang lebih luas di mana mesin-mesin ini akan membawa kesan sosial yang lebih tinggi.

IMPAK PERUBAHAN IKLIM

Baru baru ini, dalam Rapat Umum Hari Kebangsaan, Perdana Menteri Singapura telah menekankan peri pentingnya kita memainkan peranan lebih aktif dalam mengekang perubahan iklim.


Perubahan iklim adalah sesuatu yang akan memberi kesan kepada kita semua, dan sedihnya, ia akan memberi kesan kepada anak dan cucu kita pada masa akan datang. AI akan menjadi alat penting di sini juga.

Contohnya, menggunakan AI untuk mengawal lampu isyarat jalan raya dapat membantu mengurangkan pelepasan asap dari kereta. Sebuah bandar di Amerika Syarikat sudahpun menguji sistem ini dan melihat keberkesanannya.

Kedua, melengkapkan visi komputer dengan AI dapat memetakan permukaan Bumi untuk mengesan penebangan hutan, meramalkan kekurangan air dan memberi amaran tentang perubahan lain pada permukaan bumi.

AI DALAM KEHIDUPAN

Sebenarnya, apabila AI dilaksanakan dalam aktiviti seharian kita, bukan sahaja kehidupan kita dipermudahkan, tetapi ia juga akan membantu mengekalkan sumber kita. Tidak ada yang radikal seperti filem AI akan berlaku dalam hidup kita.


Saya meramalkan bahawa tidak semua perubahan ini akan berlaku secara tiba-tiba. Ia akan berlaku secara bertahap-tahap. Pelan integrasi ini mungkin berlaku sehingga anda tidak akan sedar bahawa perubahan sedang berlaku.

Saya mengakui bahawa AI tidak sempurna – malahan ia masih memerlukan penggembelengan tenaga bersama-sama manusia untuk meraih segala manfaat teknologi baru ini.

Akhir kata, kita yang merancang AI dan sistem di sebalik pentadbirannya. Ramalan atau dapatan yang diraih akan hanya menjadi sebaik data yang dimasukkan ke dalam sistem itu.

Kita masih boleh menggunakan pemahaman dan kata putus kita apabila mempertimbangkan ramalan yang dibuat oleh sistem AI.

Kita juga boleh membina algoritma yang dapat mengesan ‘bias’ dalam dataset. Oleh itu, sebenarnya kitalah yang akan melakarkan masa depan teknologi ini – dan impaknya baik atau buruk, terletak di tangan kita.

MENGENAI PENULIS:


Hamidah Aidillah adalah Pengasas Parrot Social – firma Analitik Data yang menggunakan Kecerdasan Buatan untuk membantu perniagaan dan institusi memahami dengan mendalam tentang media sosial dan trend-trend masa hadapan.  

- BERITAmediacorp/na

Top