Images
  • beer case
    Petikan gambar promoter bir yang dimuatnaik di laman sosial. 

KOMENTAR: Bahaya pemikiran sempit dan eksklusif terhadap masyarakat berbilang kaum dan agama

Malaysia, sebuah negara yang merangkumi pelbagai kaum terdiri daripada orang Islam, Kristian, Hindu serta agama-agama lain.

Satu urusan yang harus dihadapi negara seperti Malaysia ialah penjagaan keharmonian sosial antara berbagai kaum.

Namun, urusan ini sering disangkalkan oleh kejadian-kejadian yang menunjukkan pemikiran manusia yang kolot.

Inilah halangan yang wujud di Malaysia hampir setiap hari. Halangan ini menjadi lebih besar lagi dengan pemahaman Islam yang eksklusif.

PEMBULIAN ATAS NAMA AGAMA

Dua minggu lalu, suratkhabar Malaysia “Star Online” melaporkan suatu kejadian yang membabitkan seorang lelaki beragama Islam dan serorang wanita yang tidak beragama Islam.

Kejadian ini berlaku di pasar besar ‘Giant’ ketika wanita tersebut cuba untuk menarik perhatian para pembeli kepada tempat yang menjual arak ‘Carlsberg’.

Lelaki Islam itu menghina perempuan tersebut dengan alasannya bahawa aksi penjualan itu merupakan satu perbuatan yang tidak menghormati masyarakat Islam, terutamanya dalam konteks negara Islam seperti Malaysia.

Dia kemudian bertanya kepada wanita itu, dalam bahasa Inggeris “Can you speak Bahasa Malaysia? This is the land of the Malays, speak in BM” (Boleh awak bercakap dalam Bahasa Malaysia? Ini tanah orang Melayu, cakap dalam BM).

Pada saat video itu dimuatnaik dan disebarkan, lelaki Islam itu yang dikenali sebagai Eddy Rejang, menggunakan unsur kaum dan agama untuk “mendidik” promoter bir itu mengenai kesilapannya.

Eddy turut merakam kejadian itu sendiri sebelum ia dimuatnaik ke laman Internet.

Promoter bir tersebut membalas dengan kritikan terhadap kekolotan lelaki itu. Dia pun menafikan tuduhan bahawa promosi bir tidak menghormati masyarakat Islam.

Akhirnya, lelaki itu memberikan isyarat lucah terhadap promoter bir saat arahannya untuk menggunakan bahasa Melayu diabaikan.

BUKAN MEMALUKAN SESIAPA

Saya turut menerbitkan sebuah artikel dalam Bahasa Inggeris di bawah salah sebuah agensi berita di Malaysia.

Setelah artikel saya diterbitkan beberapa anggota masyarakat kemudian memberikan komen dengan mengatakan bahawa lelaki tersebut sudah memohon maaf dan bertaubat.

Di sini pihak netizens merasakan bahawa tidak perlu untuk saya mengkritik Eddy.

Namun, di sisi yang lain pula, seorang netizen memberikan komen bahawa saya cuma ingin membanding-bandingkan antara Singapura dengan Malaysia.

Singapura kelihatan lebih maju dari segi masyarakatnya yang harmoni kerana permusuhan antara berbagai kaum tidak ketara di Singapura.

Walaupun begitu, perlu ditekankan bahawa matlamat sebenar saya sama sekali bukan untuk memuji pemerintah Singapura atau memalukan Eddy.

Malah netizen tersebut turut menyatakan bahawa ‘’perbandingan’’ saya tidak adil kerana Singapura dan Malaysia berbeza dari segi politik dan sosialnya.

PEMIKIRAN SEMPIT

Walaupun Eddy sudah menyesal dan membuat permohonan atas insiden tersebut, kita sebagai anggota masyarakat perlulah memberikan perhatian kepada kepentingan mengukuhkan keharmonian sosial.

Kita juga harus mengambil kira bahawa Eddy memohon maaf selepas dia dikiritk dan dan bukannya SEBELUM kritikan itu berlaku ke atas dirinya.

Malangnya, kejadian seperti ini hanya merupakan tanda adanya pemikiran yang tidak bertoleransi terhadap orang bukan Islam di Malaysia.

Kini, ICERD, atau Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Semua Bentuk Diskriminasi Kaum, sedang diperbahaskan atas kesahannya dalam konteks Malaysia.Presiden Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi sudah memberi amaran bahawa masyarakat Islam berbangsa Melayu akan “berkelam-kabut” kalau Konvensyen ini diratifikasikan.

Komen Eddy dalam insiden di atas tadi mencerminkan kewujudan cabaran kepada pemikiran keras yang tidak mahu atau tidak mampu menerima iktikad orang bukan Islam.

Dalam insiden ini, minuman bir itu merupakan salah satu unsur yang mengancam kesucian Islam.

BUDAYA POLITIK PERLU DIUBAH

Promoter bir itu merupakan seorang individu yang mampu mengambil sikap toleransi dan menunjukkan kehormatan kepada mereka yang berlainan agama dan bangsa.

Reaksinya yang tenang membuktikan bahawa perbezaan antara agama tidak seharusnya menyebabkan permusuhan atau percakapan kasar.

Malangnya, ahli politik dan pemimpin agama miliki ‘kuasa’ untuk menyebarluaskan idea-idea yang merendahkan orang bukan Islam, ataupun orang Islam yang dianggap “sesat”.

Budaya politik begini harus berubah. Pemikiran ini harus diperbaiki.TINDAKAN PERLU DIAMBIL

Di Malaysia, meskipun adanya perbincangan tentang keagungan bangsa Melayu, atau ‘Bumiputera rights’, para ahli politik dan ulama tidak mahu atau tidak mampu menegaskan pentingnya keharmonian antara orang Islam dengan orang bukan Islam.

Dengan kerajaan yang baru, iaitu Pakatan Harapan, langkah-langkah harus diambil untuk menghukum aksi dan tindakan yang menentang keamanan sosial.

Memang betul bahawa Islam sebagai unsur pemerintah Singapura tidak wujud. Ini merupakan satu fakta besar yang dapat menerangkan mengapa bir di sini dapat dijual tanpa bantahan dari masyarakat Islam.

Namun, pemerintah Singapura masih mengambil keprihatinan terhadap keharmonian antara berbagai agama.

Sikap membenci terhadap agama lain tidak boleh diterima di sisi undang-undang.

Justeru itu, penceramah Islam seperti Zakir Naik dan Mufti Menk dilarang memberi syarahan di Singapura kerana idea-idea mereka yang menyingkir golongan bukan Islam.

Selain daripada pemerintah, daya upaya organisasi seperti Pertubuhan Antara-Agama IRO harus ditonjolkan demi mengiktiraf sumbangan mereka dalam melestarikan hubungan rapat antara agama-agama di Singapura.

Di samping itu, terdapat pelbagai inisiatif yang dikendalikan oleh para pelajar dan siswa di sini yang antaranya menganjurkan perbincangan, wacana dan dialog berkaitan dengan isu-isu silang agama dalam konteks Singapura, antaranya ialah Leftwrite Centre.

WASPADA TERHADAP SIKAP EKSKLUSIF

Namun begitu, Singapura juga sebagai sebuah negara turut terdedah kepada kuasa luar yang mempengaruhi negara ini atau norma-norma sosio-agamanya.

Cita bencananya- eksklusivisme agama yang mempunyai pengaruh yang menjangkau luas.

Ia jelas dipamerkan oleh gejala Muslim Singapura yang sanggup pergi ke Malaysia bagi menghadiri ceramah dan syarahan oleh pendakwah di sana.

Sememangnya, tidak adil untuk dengan mudah mengatakan dan menghukum bahawa kesemua penceramah Islam itu menyebarkan ucapan benci atau menakut-nakutkan dengan sengaja (fear-mongering), terhadap orang bukan Islam atau pun mengenai api neraka.

Masalahnya adalah mengenai mereka yang benar-benar menyebarkan sikap negatif ini.

Sikap negatif inilah yang membuatkan Eddy Rejang berani bertindak demikian.

Sememangnya, Eddy Rejang bukan satu-satunya individu yang mempunyai pandangan tersendiri terhadap gaya hidup orang bukan Muslim.

Pada masa yang sama, adalah suatu yang membimbangkan (dan yang tidak diingini) jika dikatakan bahawa Singapura berada dalam keadaan bahaya dan menjadi tempat ‘pembiakan’ Eddy Rejang semata-mata kerana lokasinya yang dekat dengan Malaysia.

Namun, tanpa cara yang jelas untuk memantau apa yang dilakukan oleh warga Singapura apabila mereka menaiki bas untuk menghadiri ceramah oleh para pendakwah seberang tambak, undang-undang dan inisiatif-inisiatif menjadi teras yang penting terhadap kata-kata yang merendahkan orang bukan Islam yang hanya menjalankan tugas untuk mempromosi bir.

Mengenai penulis:


Syed Imad Alatas bertugas di MEI-Institut Timur Tengah di jabatan penerbitan. Imad menerima ijazah sarjana muda dalam bidang Sosiologi di Universiti Nasional Singapura. Beliau minat menulis tentang isu agama dan gender.

 

- BERITAMediacorp/ur

Top