Skip to main content

Iklan

Iklan

Komentar

KOMENTAR: Tersilap kata boleh membinasakan; tapi perlukah budaya mendesak

Sedang pandemik COVID-19 terus mencengkam penduduk dunia, masyarakat tidak terlepas daripada pelbagai isu dan trend sosial.

Anggaran Waktu Membaca:
(Gambar: Instagram/deekosh)

Pada satu segi yang lain pula, timbul persoalan sejauhmanakah trend begini harus diterima sebagai satu norma baru dalam masyarakat?

Apakah risiko-risiko lain yang mungkin tidak dijangka daripada trend sebegini?

Dalam semua insiden yang berlalu jelas sekali ia telah membawa kepada keadaan yang lebih baik. Mereka yang telah membuat kesilapan atau terlanjur kata tampil ke hadapan mengaku serta meminta maaf atas kesilapan mereka.

Berhubung kes pengendali podcast setempat OLG, mereka telah memohon maaf menerusi satu kenyataan di Facebook selepas menerima kritikan netizen kerana komen mereka yang bersifat misoginis terhadap wanita.

TIDAK ORGANIK

Walaupun semua teguran itu mendatangkan kesedaran kepada golongan yang melakukan kesilapan, timbul juga keprihatinan apakah langkah mengakui kesilapan dan memohon maaf itu merupakan satu perubahan organik?

Perubahan organik penting kerana ia akan membawa kepada perubahan yang diidamkan berlandaskan kepada moral dan nilai masyarakat.

Sebaliknya, perubahan yang tidak organik hanya berdasarkan kepada tekanan yang diterima masyarakat tanpa menghiraukan, mengendahkan dan menyedari terhadap kesalahan yang dilakukan.

Akibatnya, ada kemungkinan kesalahan yang sama akan berlaku kerana individu yang didesak untuk meminta maaf pada awalnya tidak mempelajari atas kesalahan yang dilakukan.

(Gambar: Unsplash)
(Gambar hiasan: Chandan Khanna/AFP) 
Sumber : BERITA Mediacorp/ur

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan