Skip to main content

Iklan

Iklan

Komentar

KOMENTAR: Sudahkah anda bersedia untuk trend teknologi 2023?

Anggaran Waktu Membaca:
KOMENTAR: Sudahkah anda bersedia untuk trend teknologi 2023?

(Gambar: Hanidah Amin/CNA)

BERITAmediacorp: Tahun 2023 dijangka akan membawa pelbagai kemajuan teknologi yang akan membentuk cara pengguna berinteraksi dengan teknologi.

Pelaburan dan komitmen pemerintah untuk membina Singapura sebagai sebuah negara yang sedia digital semakin membuahkan hasil.

Berikut adalah 5 jangkaan trend teknologi yang pengguna harus perhatikan pada tahun 2023:

Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence) dan Pembelajaran Mesin (Machine Learning)

AI dan ML akan terus memainkan peranan yang penting dalam membentuk masa depan teknologi.
 
Gambar hiasan: iStock
Para pengguna boleh mengharapkan untuk melihat AI disepadukan dengan pelbagai aspek kehidupan seharian - dari peranti rumah bijak sehingga kepada sistem penjagaan kesihatan - menjadikan tugas harian lebih mudah dan lebih cekap.

Di Singapura, kita sudah melihat beberapa aplikasi ini disepadukan dengan laman web pemerintah dan syarikat tempatan seperti "Ask Jamie", aplikasi penghantaran makanan dan laman web telekomunikasi.

Teknologi 5G

Teknologi 5G dijangka akan dapat merevolusikan cara kita berhubung dan berkomunikasi.

Dengan kelajuan yang lebih pantas dan kependaman yang lebih rendah, para pengguna boleh menjangka akan dapat menikmati kelajuan muat turun dan muat naik sepantas kilat, membolehkan para pengguna untuk menstrim video berkualiti tinggi dan bermain permainan dalam talian dengan 'lag' minimum.
 
Gambar hiasan: iStock
Di Singapura, rangkaian 5G kendiri Singtel kini meliputi lebih daripada 1,300 lokasi luar dan lebih 400 dalam bangunan dan bawah tanah, di samping mewujudkan peluang yang lebih besar untuk aplikasi baru dan pengalaman lebih mendalam untuk syarikat-syarikat perusahaan dan pengguna. Jumlah itu dijangka akan meningkat lebih ketara dengan lebih banyak pelaburan oleh pemerintah.

Internet of Things (Peranti Disambungkan Internet)

Internet of Things atau IoT akan terus berkembang dan memainkan peranan utama dalam menyambungkan peranti dan mencipta rumah bijak.

Dari peranti kawalan suara kepada sistem keselamatan rumah bijak, para pengguna boleh menyaksikan lebih banyak peranti IoT di rumah mereka, menjadikan kehidupan mereka lebih mudah.
(Gambar: Corinne Kutz/Unsplash)
Dengan peningkatan penggunaan teknologi, keselamatan siber dijangka akan kekal menjadi keprihatinan utama di Singapura.

Para pengguna boleh mengharapkan untuk melihat peningkatan pada inisiatif pemerintah dan pelaburan sektor swasta yang bertujuan untuk menjaga keselamatan dan juga keselamatan transaksi dalam talian dan perlindungan data peribadi.

Realiti Maya (Virtual Reality) dan Realiti Tambahan (Augmented Reality)

VR dan AR akan terus berkembang maju dan menjadi lebih arus perdana.

Para pengguna boleh menjangkakan untuk melihat peningkatan pada bilangan permainan dan pengalaman berasaskan VR dan AR, di samping menyaksikan lebih banyak syarikat perniagaan dan perusahaan menggunakan teknologi ini untuk menjalankan latihan, pemasaran dan tujuan hiburan.

Sesetengah pusat beli-belah, rumah permainan dan program ikatan korporat sudahpun menawarkan pengalaman VR dan AR.
Peranti Boleh Pakai & Jam Tangan Bijak (Wearables & Smartwatch)

Peranti boleh dipakai atau jam tangan bijak dijangka akan menjadi semakin laris pada tahun 2023, dengan tumpuan untuk mempertingkatkan pemantauan kesihatan dan kesejahteraan diri.

Dari jam tangan bijak sehingga ke peranti boleh dipakai, para pengguna boleh mengharapkan untuk melihat peranti sedemikian menyediakan keupayaan pemantauan dan penjejakan yang lebih berdaya maju, sambil membantu mereka untuk menjalani gaya hidup yang lebih sihat dan aktif.
Gambar: iStock


Pelbagai jenama dan model sudahpun muncul dan dipasarkan di rak-rak dan platform-platform e-dagang sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan dengan lebih ramai masyarakat yang semakin mengutamakan dan mementingkan kesihatan diri, maka penjualannya mungkin akan meningkat apabila rakyat Singapura semakin bergantung kepada peranti bijak seumpama itu untuk mengikut trend terkini.

Secara keseluruhannya, kita boleh menjangkakan lebih ramai pengguna menggunakan peranti bijak dan teknologi-teknologi baru untuk memudahkan gaya hidup dan membantu para pengguna dalam melakukan kegiatan seharian seperti bersenam, membayar bil, menempah barangan daripada platform e-dagang ataupun dalam cara mereka berinteraksi bersama dengan keluarga dan rakan-rakan mereka.

MENGENAI PENULIS:

Hamidah Aidillah adalah Pengasas Parrot Social – firma Analitik Data (Data Analytic) yang menggunakan Kecerdasan Buatan (AI) untuk membantu perniagaan dan institusi memahami dengan mendalam tentang media sosial dan trend-trend masa hadapan. Parrot Social merupakan firma Finalis pertandingan peringkat antarabangsa di wadah online, WeConnect International 2022.
 
Sumber : BERITA Mediacorp/ss

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan