Skip to main content

Iklan

Iklan

Komentar

KOMENTAR: Statistik bunuh diri terkini menunjukkan belia SG tidak boleh tangani tekanan - berikut cara untuk membantu mereka

Anggaran Waktu Membaca:
SINGAPURA: Pada Februari 2020,mantan Anggota Parlimen Dilantik (NMP) Anthea Ong bertanya kepada Menteri Pendidikan ketika itu Ong Ye Kung berapa ramai pelajar dalam tiga tahun sebelumnya yang cuba untuk membunuh diri, mati akibatnya, atau mencederakan diri sendiri.

Menteri Ong enggan berkongsi nombor-nombor ini, dengan alasan bahawa "melakarkan dan menghebahkan data sedemikian boleh mempunyai implikasi lain, seperti meningkatkan risiko bunuh diri dalam kalangan belia yang berisiko".

Ini bagaimanapun, adalah salah satu dongeng tentang isu bunuh diri iaitu menyentuh isu itu akan meningkatkan peluang tindakan melakukannya.

Ini adalah tidak benar. Malah, pakar kesihatan mental bersetuju bahawa bercakap mengenainya (dan menunjukkan empati) boleh mengurangkan, dan bukan meningkatkan, idea bunuh diri.

Pusat pencegahan bunuh diri Samaritans of Singapore (SOS) baru-baru ini mendedahkan bahawa kes bunuh diri dalam kalangan belia berumur 10-29 tahun telah meningkat, daripada 94 pada 2018 dan 2019 kepada 101 pada 2020, 112 pada 2021 dan 125 pada 2022.

Ini bermakna 526 nyawa muda yang hilang. Bayangkan sebuah pesawat yang penuh dengan anak-anak muda jatuh terhempas setiap lima tahun dan membunuh semua orang di dalamnya.

KESIHATAN MENTAL INI BERTERUSAN

Walaupun COVID-19 memberi tumpuan kepada kesihatan mental dan meningkatkan kesedaran tentang kepentingannya, stigma yang dikaitkan dengan keadaan, penyakit, kecederaan atau isu yang tidak boleh dilihat ini - panggil apa yang anda mahukan - malangnya telah berterusan.

Ramai yang masih berlainan pendapat mengenai mereka mempunyai masalah kesihatan mental berbanding mereka yang tidak. Ini mewujudkan dua isu penting.

Satu, ia mendorong kita memberi label kepada mereka yang mempunyai kesihatan mental sebagai orang yang tertekan, cemas, marah, atau lebih teruk lagi, "tidak stabil" atau "sukar". Daripada menjadi pengalaman, ia menjadi identiti mereka.

Kedua, ia meletakkan tanggungjawab itu kepada individu itu sendiri secara tidak adil. Jika seseorang itu percaya bahawa kebanyakan orang tidak mengalami masalah kesihatan mental, maka mereka yang mengalaminya mestilah lemah, telah melakukan sesuatu yang salah, atau, lebih teruk lagi, mementingkan diri sendiri.

Namun, kesihatan mental sebenarnya adalah, yang dialami semua orang.

Memahami faktor-faktor yang menyumbang kepada kedudukan seseorang dalam kontinum itu buat ketika itu adalah penting.

Walaupun tugas organisasi seperti SOS adalah penting, kita mesti melihat lebih meluas lagi untuk memahami keadaan yang boleh membuat individu membuat keputusan menyedihkan untuk menamatkan kehidupan mereka sendiri.

Ketua eksekutif SOS Gasper Tan berkata: "Usaha kolektif untuk menangani punca asas, seperti cabaran kesihatan mental, tekanan sosial dan ketidaktentuan ekonomi, mesti diutamakan."

"Di platform terapi "Talk Your Heart Out", 80 peratus daripada pelanggan kami berumur di bawah 35 tahun dan mereka mendapatkan kaunseling untuk pelbagai isu, isu paling penting ialah harga diri."

Ini diikuti oleh isu perhubungan, tekanan di tempat kerja, kebimbangan dan kemurungan.

Ramai juga menghadapi krisis identiti atau memahami diri sendiri.

Selalunya, orang percaya bahawa membunuh diri ini berlaku secara tiba-tiba dan tanpa amaran. Sebenarnya kita semua menghadapi banyak tekanan dalam hidup tetapi kadangkala isu semakin meningkat, keadaan bertambah buruk, atau keadaan semakin merosot.

Jika dibiarkan, bagi sesetengah orang, ia boleh menjadi terlalu sukar untuk ditangani.

BUKTI MENINGKAT BAHAWA SEMUA TIDAK OK

Statistik mempunyai cara untuk membuat isu itu kurang peribadi. Namun, ia penting untuk memahami trend.

Anda boleh mengabaikan penemuan dari satu tinjauan, mempersoalkan metodologi yang lain, tetapi apabila kesemuanya menunjukkan satu kebenaran - bahawa remaja kita tidak boleh mengatasinya - kita harus duduk dan mendengar.

Di Singapura, lebih tiga daripada 10 belia mempunyai kesihatan mental yang lemah. Satu daripada 10 remaja mengalami penyakit mental. Diagnosis kemurungan di kalangan golongan muda di Singapura meningkat empat kali ganda antara 2013 dan 2018.

Di Amerika Syarikat, tinjauan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendapati hampir 30 peratus atau satu daripada tiga remaja perempuan telah membuat rancangan membunuh diri.

Satu daripada tiga.

Di Singapura, kita tidak tahu berapa kerap belia kita berfikir tentang bunuh diri kerana kita tidak mengukur perkara ini.

Tinjauan Universiti Pengurusan Singapura (SMU) baru-baru ini mendapati bahawa lebih lapan daripada 10 rakyat Singapura mengaitkan perbuatan membunuh diri dengan stigma, dan hanya satu daripada tiga berkata mereka "akan melakukan sesuatu untuk membantu" seseorang yang berkongsi pemikiran peribadi tentang bunuh diri.

Kami takut untuk bertanya kepada seseorang sama ada mereka mempunyai fikiran untuk membunuh diri, apatah lagi membantu mereka, begitulah rasa malu yang dikaitkan dengannya.

Kami memerlukan data yang lebih baik untuk memahami isu asas yang mendorong peningkatan kadar bunuh diri.

Kematian akibat membunuh diri itu adalah statistik kasar untuk mengukur krisis kesihatan mental di kalangan remaja kita kerana ramai lagi yang cuba atau terfikir untuk membunuh diri. Orang lain juga mungkin terlibat dalam mencederakan diri sendiri, atau tingkah laku lain.

Daripada menumpukan perhatian kita pada cara meramalkan atau mencegah bunuh diri, kita mesti memahami bahawa kadar rekod bunuh diri remaja di seluruh dunia adalah akibat daripada perjuangan yang lebih mendalam yang dihadapi oleh seluruh generasi.

KE MANA DARI SINI?

Pemerintah menubuhkan Pasukan Petugas Antara Agensi Kesihatan Mental dan Kesejahteraan pada 2021 yang ditetapkan untuk menyampaikan strategi nasional menjelang akhir tahun ini.

Selain itu, Institut Kesihatan Mental (IMH) telah mengumumkan kajian komprehensif pertamanya di seluruh negara untuk menilai keadaan kesihatan mental dalam kalangan belia dengan hasilnya dijangka menjelang akhir 2024.

Saya harap ulasan ini memberi lebih banyak perhatian mengenai isu ini dan membawa kepada beberapa penyelesaian untuk menangani kemerosotan mendadak dalam kesihatan mental belia kita.

Mungkin, larangan telefon di sekolah atau undang-undang untuk menaikkan umur minimum bagi remaja dibenarkan menyertai media sosial.

Walaupun wadah-wadah digital juga memerlukan kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 13 tahun, ini tidak dikuatkuasakan dengan baik dan mungkin terlalu rendah menurut Ketua Pakar Bedah Amerika Syarikat (AS), Vivek Murthy.

Kedua-dua larangan telefon atau penguatkuasaan
umur minimum hanya akan berfungsi jika peraturan-peraturan itu dikuatkuasakan dengan baik dan dilaksanakan secara sama rata kepada semua orang.

Jika tidak, rasa tidak ingin dikecualikan, belia yang tidak boleh mendapatkan akses kepada peranti atau akaun media sosial mereka mungkin akan ponteng sekolah, memalsukan umur mereka atau mencuri identiti hanya untuk mendapatkan akses.

Kedua-dua cadangan ini sedang dibahaskan secara serius di AS di mana Dr Murthy baru-baru ini memberi amaran bahawa "media sosial mungkin mengekalkan rasa tidak puas hati terhadap bentuk badan, pemakanan yang tidak teratur, perbandingan sosial dan harga diri yang rendah, terutamanya dalam kalangan remaja perempuan".

Penyelidik psikologi Jean Twenge juga berhujah bahawa terdapat hubungan yang tidak dapat dipertikaikan antara kebangkitan telefon pintar dan media sosial pada 2010-2011 dan penurunan kesihatan mental remaja di seluruh dunia.

Dia mendapati, sebagai contoh, 36 negara di seluruh dunia, kesepian remaja mula meningkat selepas 2012.

“Terdapat perubahan asas dalam cara remaja menghabiskan masa mereka di luar sekolah bermula dalam tempoh masa yang sama, awal 2010-an. Dan itu berhubungan, dengan ketepatan yang cukup baik, dengan apabila kesihatan mental mula merosot,” katanya baru-baru ini semasa wawancara bersama kolumnis New York Times Ezra Klein mengenai krisis kesihatan mental global di kalangan belia.

Sejak perbualan antara NMP Anthea Ong dengan Menteri Ong pada 2020, kesedaran telah meningkat, terutamanya di kalangan belia kita, dan lebih ramai lagi bersedia untuk mendapatkan bantuan.

Tetapi amalan bunuh diri, malangnya, terus meningkat dengan lebih banyak yang menderita dalam diam. Usaha seluruh masyarakat, yang diterajui oleh pemerintah, diperlukan untuk mengubah arah aliran ini.

Pemerintah telah menunjukkan sejak kebelakangan ini bahawa ia mampu bertindak dengan pantas untuk menubuhkan jawatankuasa pilihan parlimen atau menjalankan semakan khas menteri untuk menyiasat sesuatu isu yang difikirkan mempunyai kepentingan awam secara terbuka dan telus.

Ini termasuk perkongsian lebih banyak data dan maklumat, mengadakan perbualan dan perbahasan awam, serta mendengar pelbagai pihak berkepentingan serta para pakar.

Tindakan segera, ketelusan dan kejujuran diperlukan untuk menangani krisis nasional ini.

Belia kita layak menerima bantuannya.

MENGENAI PENULIS
Chirag Agarwal ialah pengasas bersama Talk Your Heart Out, platform terapi yang berpangkalan di Singapura.
Sumber : Today/AT/aq
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan