Skip to main content

Iklan

Iklan

Komentar

KOMENTAR: Galak belia bercita-cita besar, buru impian & berani teroka bidang baharu

Anggaran Waktu Membaca:
KOMENTAR: Galak belia bercita-cita besar, buru impian & berani teroka bidang baharu

Gambar hiasan. (Gambar: Facebook/Persatuan Persuratan Pemuda Pemudi Melayu (4PM) Singapura)

SINGAPURA: "20 tahun dari sekarang, anda akan lebih kecewa dengan perkara yang anda tidak lakukan daripada apa yang anda lakukan." Kata-kata daripada Mark Twain ini merangkul impian dan aspirasi seseorang individu.

Masa muda adalah masa tenaga yang tidak terbatas, imaginasi yang tidak terhalang dan kemungkinan yang tidak terhad.

Pada tahun-tahun pembentukan inilah individu mempunyai keberanian untuk bermimpi besar dan keberanian untuk mengejar impian tersebut. Kita perlu mengkaji mengapa belia harus sepenuh hati mengejar impian mereka, menentang jangkaan konvensional dan norma masyarakat.

Dengan menggalak individu muda berani berimpian tinggi, kita boleh menzahirkan potensi mereka yang belum diteroka dan membuka jalan ke arah masa depan yang lebih cerah dan lebih inovatif.

MEMUPUK SEMANGAT DAN HALA TUJU

Mengejar impian menyalakan api keghairahan dalam benak hati anak muda.

Keghairahan adalah daya penggerak yang menyemarakkan keazaman, ketabahan, dan daya tahan, membolehkan individu mengatasi segala halangan dan hadangan. Apabila belia berani bermimpi besar, mereka menyahut cabaran sebenar mereka, satu tujuan yang sejajar dengan bakat dan minat unik mereka. Dengan mengikuti impian mereka, individu muda memulakan jalan yang menjanjikan kepuasan, sekali gus membolehkan mereka menjalani kehidupan yang dipenuhi dengan semangat dan makna.

Antara program dari belia untuk belia adalah program Siri Santai anjuran Persatuan Persuratan Pemuda Pemudi Melayu (4PM). Siri Santai merupakan perbincangan kumpulan fokus yang 4PM kendalikan dengan tujuan untuk menggalak wacana yang produktif dan bermakna berhubung isu-isu penting yang dihadapi oleh belia kita hari ini.

Topik perbincangan difikirkan oleh para belia dan pakar yang dijemput atas cadangan belia itu sendiri. Malalui Siri Santai ini, para belia diberi kuasa untuk fikir dan ukir masa depan mereka sendiri

Sejak 1952, 4PM juga telah menganjurkan Pertandingan Bahas 4PM. Pertandingan tahunan antara sekolah di peringkat menengah dan pos menengah mendapat sambutan meriah pihak sekolah dan para pelajar. Melalui Akademi Bahas 4PM, para pelajar dapat mengembangkan pemikiran kritis, bertukar-tukar pendapat secara berhemah dan memupuk keyakinan diri.

MEMUPUK INOVASI DAN KEMAJUAN

Sepanjang sejarah, ia telah menjadi impian berani belia yang telah merevolusikan dunia. Inovator dan pelopor seperti Thomas Edison, Steve Jobs dan Malala Yousafzai berani membayangkan realiti yang berbeza dan bekerja tanpa jemu untuk mengubah impian mereka menjadi kenyataan.

Dengan menggalak individu muda untuk bermimpi besar, kami memupuk budaya inovasi dan kemajuan. Keberanian untuk berfikir di luar batasan masa kini membolehkan penciptaan penyelesaian terobosan untuk cabaran sedia ada, memacu masyarakat ke hadapan dan membentuk masa depan yang lebih baik.

Definisi inovasi sering membawa maksud idea, peranti atau kaedah baharu; tindakan atau proses memperkenalkan idea, peranti atau kaedah baharu. Tetapi lebih daripada itu, inovasi boleh juga dilihat dari sudut merangka semula cabaran sebagai peluang. Kita tidak semestinya perlu membuat sesuatu yang baharu untuk menjadi inovatif. Dengan mengamalkan pemikiran yang inovatif, kami menjadikan diri kami baharu.

Di 4PM, kerangka EDGES adalah inovasi sosial yang dibangunkan dengan pemahaman bahawa pembelajaran melalui pengalaman tidak terhenti pada eksperimen aktif tetapi juga untuk memperkaya kehidupan orang lain melalui sumbangan aktif yang mampan dan berkekalan kepada masyarakat.

EDGES ialah acronim untuk Experience, Develop, Grow, Enrich, Sustain.

Kerangka ini menggalak konsep kendiri yang positif untuk mencapai pembangunan belia secara berterusan dan berperingkat. Menerusi penglibatan ini, para belia dapat menjangkaui kemampuan mereka dan menjadi versi diri mereka yang lebih baik.

MENGATASI CABARAN DAN MENJANA PERTUMBUHAN

Mengikuti impian memerlukan seseorang melangkah keluar dari zon selesa dan menerima ketidakpastian. Ia memerlukan menghadapi kekhuatiran, keraguan, dan kemungkinan kegagalan secara langsung.

Dengan menggalak belia supaya berani bermimpi, kami memperkasakan mereka untuk memupuk daya tahan dan kebolehsuaian, kualiti penting untuk pertumbuhan peribadi. Melalui mengejar impian mereka, individu muda belajar untuk menolak sempadan, mencabar norma masyarakat, dan menemui kekuatan dalam diri mereka.

Perjalanan penemuan diri dan pembangunan peribadi ini akhirnya membentuk individu yang serba lengkap yang diperlengkapkan untuk menangani kerumitan kehidupan.

Sebagai contoh, program FRENZ adalah program mentoring di 4PM bagi pelajar ITE berisiko di mana mentor akan dipadankan dengan pelajar berdasarkan sokongan peribadi, bimbingan, pertukaran bersama, 'role modeling'. Melalui program ini, kami berharap ia dapat memastikan rangkaian sistem sokongan yang stabil dan efektif. Melalui program FRENZ, para pelajar dapat mengambil bahagian dalam aktiviti pembangunan yang menggalak interaksi sosial dan empati, dan mereka akan terus berkembang menjadi golongan muda yang bertanggungjawab yang mampu memperkayakan kehidupan orang lain.

MENJADI INSPIRASI DAN MENINGGALKAN LEGASI

Impian mempunyai kuasa untuk memberi inspirasi kepada orang lain dan meninggalkan kesan yang berkekalan kepada masyarakat. Apabila individu muda dengan berani mengejar aspirasi mereka, mereka menjadi sumber inspirasi kepada orang-orang di sekeliling mereka.

Dengan mengikuti impian mereka, mereka memberikan harapan, membakar semangat, dan menunjukkan kemungkinan mengubah impian menjadi realiti.

Selain itu, mengejar impian membuka pintu untuk kerjasama dan berkolaborasi, kerana individu yang berfikiran sama bersatu untuk menyokong dan menguatkan usaha masing-masing.

Dengan cara ini, pemimpin muda bukan sahaja membentuk nasib mereka sendiri tetapi juga menyumbang kepada naratif yang lebih besar, meninggalkan legasi yang memberi inspirasi kepada generasi akan datang.

75 TAHUN MEMAKSIMUMKAN POTENSI BELIA DEMI MASA DEPAN MASYARAKAT

Persatuan Persuratan Pemuda Pemudi Melayu (4PM) ditubuhkan pada 2 Jun 1948 oleh sekumpulan belia - Hanifa S. Kanoo, Mohd Yatim Dohon, Syed Ja'afar Almenor, Hussein Bin Mohd Ali dan Tengku Abdullah Bin Tenku Omar, yang memahami betapa pentingnya pendidikan dalam pembangunan dan kejayaan masyarakat Melayu. Kesan inspirasi dan legasi yang ditinggalkan para pelopor 4PM ini tidak dapat ditandingi.

Di awal permulaan persatuan itu, pemimpin belia 4PM telah menubuhkan beberapa sekolah rakyat, memulakan kelas tuisyen, menyediakan dermasiswa kepada pelajar, dan menganjurkan pertandingan pidato. 4PM juga menjadi ahli aktif Majlis Pendidikan Melayu apabila ia ditubuhkan pada tahun 1950-an untuk meningkatkan taraf pendidikan pelajar Melayu.

Definisi pendidikan juga telah berkembang dan ia kini merangkumi bimbingan dan mentoring. Melalui wadah-wadah dan aktiviti-aktiviti di 4PM, persatuan itu berharap dapat terus memperjuangkan kepentingan dan peranan yang dimainkan oleh para belia.

KESIMPULAN

Dalam dunia yang sering mencari kesesuaian, adalah penting untuk menggalak warga muda untuk berani bermimpi besar.

Dengan memburu impian mereka dan mengejar minat mereka, belia membuka potensi penuh mereka, memupuk inovasi, daya tahan dan pertumbuhan peribadi.

Melalui keberanian mereka untuk bermimpi, diharapkan mereka dapat memberi kesan dan inspirasi kepada orang lain, meninggalkan legasi berkekalan yang membentuk masa depan yang lebih cerah untuk semua. Jadi, marilah kita memperkasakan belia untuk mencapai impian mereka, kerana dengan berbuat demikian, kita memupuk generasi pemimpin yang akan mentakrifkan semula sempadan apa yang mungkin.

Seperti yang pernah dikatakan oleh Nelson Mandela, "Ia sentiasa kelihatan mustahil sehingga ia selesai."

MENGENAI PENULIS:
Nassar Mohd Zain adalah ketua Persatuan Persuratan Pemuda Pemudi Melayu (4PM) Singapura. Beliau adalah lulusan jurusan seni bina Universiti Nasional Singapura (NUS). Beliau juga adalah anggota Lembaga Pengarah Yayasan MENDAKI.
Sumber : BERITA Mediacorp/nk
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan