Skip to main content

Iklan

Iklan

Komentar

KOMENTAR: Apa itu ChatGPT dan bolehkah ia menggantikan manusia?

Anggaran Waktu Membaca:

BERITAmediacorp: Baru-baru ini, hangat diperkatakan tentang bagaimana sesetengah pelajar telah menggunakan ChatGPT, iaitu sebuah platform Kecerdasan Buatan (AI), untuk menulis karangan atau tugasan sekolah. 

Ramai guru telah menyuarakan kebimbangan tentang etika dan ketidaksesuaian menggunakan platform ChatGPT yang amat bijak untuk menjawab soalan secara interaktif.

ChatGPT telah menunjukkan keberkesanan yang amat mengagumkan, jauh berbeza daripada platform seperti Google yang hanya mampu memberi hasil carian seperti laman web, gambar, lokasi atau video. 

ChatGPT kini dapat mengarang kisah, mencipta resepi dan menjawab soalan matematik yang rumit. 

(Gambar: Christin Hume/Unsplash)

Apa itu ChatGPT?

ChatGPT adalah varian model bahasa GPT-3 (Generative Pre-training Transformer 3) yang dicipta oleh OpenAI. 

GPT-3 adalah model pembelajaran mesin yang menggunakan teknik pembelajaran mendalam untuk menjana teks, serupa hasil karangan manusia. Ia dilatih menggunakan set data yang dijana manusia dan ia boleh menjana respons yang bijak dan munasabah, menjadikannya amat berguna untuk tugas-tugas seperti penterjemahan bahasa, ringkasan teks dan perbualan.

ChatGPT direka khusus untuk digunakan dalam aplikasi chatbot, di mana ia boleh menjana respons kepada input pengguna dalam masa nyata. 

(Gambar: Asterfolio/Unsplash)

Ia dilatih pada set data raya perbualan manusia, menjadikannya platform yang dapat memahami dan bertindak balas terhadap input bahasa semula jadi dengan cara yang serupa dengan rakan perbualan manusia.

Salah satu ciri utama ChatGPT adalah keupayaannya untuk menjana respons yang pelbagai kepada gesaan yang diberikan, bukan sekadar mengulangi respons yang telah diprogramkan.

Ini membolehkannya mempunyai perbualan yang lebih semula jadi dan menarik dengan pengguna, dan menjadikannya sesuai untuk aplikasi seperti bot sembang perkhidmatan pelanggan atau pembantu maya.

Respons ChatGPT Tidak Tepat?

Walaupun ChatGPT kelihatan sangat mengagumkan, ia masih mempunyai beberapa kelemahan dan batasan. 

Batasan tersebut termasuk ketidakupayaannya untuk menjawab soalan yang ditulis dengan cara kompleks, dan memerlukan pengguna untuk menulis semula soalan dalam cara yang tertentu untuk menjana respons yang diperlukan.

Satu batasan yang lebih ketara adalah tahap kualiti dalam respons yang dijana. Walaupun respons atau teks yang dijana kelihatan munasabah, namun ia tidak masuk akal atau sesuai dalam konteks soalan yang diberikan. 

Kadangkala juga, daripada meminta penjelasan tentang soalan yang samar-samar, ChatGPT hanya dapat meneka maksud soalan pengguna, dan ini lazimnya membawa kepada jawapan yang tidak mempunyai sebarang kaitan dengan soalan yang diusulkan.

ChatGPT kini masih dalam fasa pembelajaran atau perintis untuk meningkatkan keupayaannya untuk memberikan respons yang lebih baik. 

Ini bermakna, buat masa ini, pengguna kerap kali akan mendapat respons yang salah atau kurang tepat. Jika pengguna hanya bergantung kepada platform ChatGPT untuk tugasan atau mencari maklumat, sudah tentu banyak fakta dan data yang dijana akan kelihatan salah atau tidak munasabah.

Bolehkah ChatGPT Menggantikan Manusia?

(Gambar: Priscilla Du Preez/Unsplash)

Tidak mungkin ChatGPT atau mana-mana sistem Kecerdasan Buatan (AI) lain akan dapat menggantikan manusia sepenuhnya dalam semua tugas. 

Walaupun ChatGPT dan sistem AI lanjutan lain mampu melaksanakan pelbagai tugas, ia tidak mampu mereplikasi rangkaian penuh kemahiran, kebolehan dan pengetahuan manusia.

Sistem Kecerdasan Buatan seperti ChatGPT direka sedemikian rupa untuk membantu manusia dan menjadikan tugas tertentu lebih cekap, tetapi ia tidak bertujuan untuk menggantikan manusia sepenuhnya. 

Dalam banyak kes, penggunaan sistem AI boleh melengkapkan dan meningkatkan keupayaan manusia dan bukan menggantikannya.

Adalah penting untuk mempertimbangkan implikasi etika penggunaan AI dan memastikan ia digunakan dengan cara yang adil dan bermanfaat kepada masyarakat. 

Walaupun sistem AI boleh menjadi alat yang sangat berguna, ia harus dibangunkan dan digunakan dengan cara yang menghormati maruah dan autonomi manusia.

Dalam kes penggunaan ChatGPT untuk melaksanakan kerja sekolah, terdapat pelbagai sofwe dan aplikasi yang boleh digunakan oleh guru-guru untuk mengesan tiruan dan penipuan dalam karangan, rencana atau tugasan sekolah yang diserahkan. 

Pada masa yang sama, trend ini juga telah menjadi pemangkin untuk guru-guru mengarang soalan dan tugasan yang berupaya mencabar daya pemikiran kritis para pelajar, di mana ChatGPT tidak mampu untuk menjana. 

Secara keseluruhannya, ChatGPT adalah model bahasa yang berkuasa dan serba boleh, dan sangat sesuai untuk digunakan dalam aplikasi chatbot dan tugas lain yang memerlukan penjanaan teks seperti manusia. 

Keupayaannya untuk memahami dan bertindak balas terhadap input bahasa semula jadi, serta kebolehskalaan dan kecekapannya, menjadikannya alat yang berharga untuk pembangun dan perniagaan yang ingin membina aplikasi AI perbualan.

MENGENAI PENULIS:

Hamidah Aidillah adalah Pengasas Parrot Social – firma Analitik Data yang menggunakan Kecerdasan Buatan untuk membantu perniagaan dan institusi memahami dengan mendalam tentang media sosial dan trend-trend masa hadapan. Parrot Social merupakan firma Finalis peringkat antarabangsa di wadah online, WeConnect International 2022.

Sumber : BERITA Mediacorp/ny
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan