Skip to main content

Iklan

Iklan

Kewangan

YouTube sekat kandungan berbentuk antivaksin COVID-19

YouTube akan menyekat semua kandungan bersifat antivaksin COVID-19, termasuk yang melemparkan tuduhan seolah-olah vaksin menyebabkan kesan kronik pada penerima, serta maklumat yang tidak benar mengenainya.

Anggaran Waktu Membaca:
YouTube sekat kandungan berbentuk antivaksin COVID-19

Logo YouTube. (Gambar: Dado Ruvic/REUTERS)

Diterbitkan : 30 Sep 2021 09:20AM Dikemas Kini : 30 Sep 2021 09:23AM

WASHINGTON: YouTube akan menyekat semua kandungan bersifat antivaksin COVID-19, termasuk yang melemparkan tuduhan seolah-olah vaksin menyebabkan kesan kronik pada penerima, serta maklumat yang tidak benar mengenainya.

Washington Post, yang menukil salah seorang naib presiden YouTube Matt Halprin, melaporkan syarikat video dalam talian yang dimiliki Alphabet itu juga akan menyekat beberapa aktivis antivaksin terkenal dengan membataskan saluran mereka.

Ini termasuk Robert F Kennedy Jr dan Joseph Mercola, yang telah lama terkenal dalam gerakan antivaksin.

Langkah itu diambil kerana YouTube dan beberapa gergasi teknologi lain seperti Facebook dan Twitter dikritik kerana tidak mengambil tindakan sewajarnya bagi menghentikan penyebaran maklumat kesihatan palsu di laman sesawang mereka.

Walaupun YouTube mengambil langkah tegas menangani isu ini, ia tetap mendapat reaksi balas yang negatif dari beberapa negara.

Sumber : Agensi berita/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa