Skip to main content

Iklan

Iklan

Kewangan

Lebih 11,000 syarikat raih manfaat skim LED

Lebih 11,000 syarikat sudah memanfaatkan skim Lean Enterprise Development (LED) yang dilancarkan tiga tahun lalu.

Anggaran Waktu Membaca:
00:57 Min
Lebih 11,000 syarikat sudah memanfaatkan skim Lean Enterprise Development (LED) yang dilancarkan tiga tahun lalu.
Diterbitkan : 09 Nov 2018 09:55PM Dikemas Kini : 09 Nov 2018 10:44PM

SINGAPURA: Lebih 11,000 syarikat sudah memanfaatkan skim Lean Enterprise Development (LED) yang dilancarkan tiga tahun lalu.

Skim itu menyediakan geran yang ditawarkan agensi-agensi pemerintah dan Institut Pekerjaan dan Daya Kerja (e2i) kelolaan NTUC bagi menggalak syarikat mengurangkan penggunaan kakitangan.

Dalam simposium LED yang dihadiri Menteri Tenaga Manusia Josephine Teo, beberapa buah syarikat saling berkongsi pengalaman bagaimana skim itu membantu memperkemaskan perniagaan mereka.

Kedai emas SK Jewellery, misalnya, mereka bentuk barang perhiasan ciptaannya dengan menggunakan proses salinan 3-D, yang menghasilkan rekaan secepat tiga hari, berbanding tiga minggu sebelum ini.

Perniagaan milik keluarga TSK Foods pula berkongsi pengalaman menghasilkan mi segera secara automasi dalam bungkusan yang lebih kecil, untuk menjimatkan tenaga kerja.

Sumber : CNA/SS/ai

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa