Skip to main content

Iklan

Iklan

Kewangan

G20 bakal meterai perjanjian cukai lebih adil ke atas syarikat MNC

Para menteri kewangan G20 dijangka akan memeterai satu perjanjian bersejarah untuk mengenakan cukai lebih adil terhadap syarikat-syarikat berbilang negara (MNC).

Anggaran Waktu Membaca:
G20 bakal meterai perjanjian cukai lebih adil ke atas syarikat MNC

Pengawalan keselamatan diperketat sedang para menteri kewangan bertemu di Venice. (Gambar: AFP)

Diterbitkan : 10 Jul 2021 12:45PM Dikemas Kini : 10 Jul 2021 12:48PM

VENICE: Para menteri kewangan G20 dijangka akan memeterai satu perjanjian bersejarah untuk mengenakan cukai lebih adil terhadap syarikat-syarikat berbilang negara (MNC).

Ia bakal menetapkan kadar minimum bagi cukai syarikat, iaitu sebanyak 15 peratus, seperti yang dipersetujui 131 negara pada awal bulan ini dan mungkin berkuat kuasa menjelang 2023.

Langkah itu bermatlamat untuk mengatasi masalah cukai syarikat yang terlalu rendah semata-mata untuk menarik pelaburan, sehinggakan banyak syarikat berbilang negara membayar cukai yang tidak munasabah.

Perjanjian itu dijangka akan dimuktamadkan menjelang sidang puncak pemimpin-pemimpin G20 di Rome pada Oktober ini.

Cukai minimum tersebut dijangka akan menjejas kurang daripada 10,000 syarikat MNC dengan pendapatan tahunan melebihi 750 juta euro.

Sumber : AFP/ZM/sm

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa