Skip to main content

Iklan

Iklan

Hiburan

Syamsul Yusof ulas pelbagai reaksi positif, negatif filem Mat Kilau yang ditayangkan di Netflix

Anggaran Waktu Membaca:
Syamsul Yusof ulas pelbagai reaksi positif, negatif filem Mat Kilau yang ditayangkan di Netflix

Gambar: Instagram/SyamsulYusof

Diterbitkan : 19 Sep 2022 10:20AM Dikemas Kini : 19 Sep 2022 10:20AM
KUALA LUMPUR: "Saya pengarah paling gembira di dunia," luahan pengarah, Syamsul Yusof, 38 tahun, mengulas pelbagai reaksi positif dan negatif terhadap filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan yang mula ditayangkan di platform Netflix, sejak kelmarin.

Meskipun banyak komen negatif, Syamsul berkata, beliau tetap gembira apabila filem sentuhannya menjadi topik bualan ramai sehingga tular dalam laman sosial, Twitter.

"Saya terima setiap komen baik atau buruk, itu perkara biasa. Apa yang lebih penting, karya saya dibicarakan dan terus ditonton sehingga tular," katanya kepada BH Online.

Bagi Syamsul, beliau tetap berterima kasih kepada penyokong yang menonton filem Mat Kilau, biarpun apa sahaja reaksi yang dilontarkan.

"Kalau lihat perjalanan filem Mat Kilau sejak keluar trailer sudah tular dalam media sosial. Kemudiannya, lebih seminggu tular pula di Twitter ketika ditayangkan di pawagam.

"Kali ini, masih jadi bualan apabila ditayangkan di Netflix.

"Bagi saya, ini adalah pencapaian luar biasa. Saya gembira penonton berbicara mengenai filem saya. Memang ramai minta komen mengenai reaksi negatif diterima.

"Ia adalah lumrah untuk pembuat filem. Menerusi filem-filem saya yang mendapat kutipan baik sebelum ini pun akan ada komen positif dan negatif.

"Apapun, terima kasih berbicara mengenai filem saya sampai trending. Saya gembira dan bersyukur. Teruslah berbicara mengenai filem ini sama ada negatif atau positif, kita tetap raikan," katanya.

Kata Syamsul, beliau menerima maklum balas positif penonton di luar Malaysia dan itu jauh lebih penting daripada memikirkan komen negatif diterima, lapor BH Online.

"Saya mendapat ribuan mesej langsung dalam Instagram dari seluruh dunia. Ada orang Melayu kita berada di Madinah, Australia dan United Kingdom. Saya tidak sempat hendak balas semuanya, saya berterima kasih kerana memberi maklum balas yang amat positif.

"Saya percaya barisan pelakon juga menerima maklum balas sama dari peminat filem Mat Kilau," katanya.

Sejak ditayangkan di Netflix, filem Mat Kilau menerima banyak maklum balas negatif daripada penonton sejak kelmarin. Rata-rata penonton tidak berpuas hati dengan kualiti filem dan berbicara mengenai skrip, sinematografi dan plot cerita, lapor BH Online.

Kata Syamsul, filem terbitan Studio Kembara itu ditayangkan di Netflix lebih awal dari perancangannya berikutan permintaan tinggi.

"Filem Mat Kilau memang awal masuk Netflix disebabkan permintaan sangat tinggi. Jadi, saya dan penerbit bersetuju untuk mengeluarkannya di Netflix.

"Sayangnya, peminat filem di Indonesia tidak dapat menonton filem ini lama di pawagam. Tetapi, tidak mengapa, saya pun merasakan lebih baik ditayangkan di Netflix.

"Ini kerana permintaannya sangat tinggi kerana satu dunia boleh tengok, termasuk peminat di Indonesia.

"Kemungkinan filem akan datang ditayangkan serentak di Malaysia dan Indonesia. Kami juga merancang tayangan di luar negara, selain Indonesia, insya-Allah," katanya.

Tayangan Mat Kilau di tiga negara, Malaysia, Brunei dan Singapura berjaya mencatat kutipan sebanyak RM97 juta (S$30 juta).

Filem yang mengetengahkan perjuangan pahlawan Melayu, Mat Kilau itu membariskan pelakon hebat seperti Adi Putra, Beto Kusyairy, Fattah Amin, Johan Asari dan Rahim Razali.
Sumber : Agensi berita/FA/fa

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa