Skip to main content

Iklan

Iklan

Hiburan

Syamsul lafaz cerai Puteri Sarah pada 18 April

Anggaran Waktu Membaca:
KUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur pada Isnin (10 Apr) menetapkan 18 April ini untuk pengarah filem Syamsul Yusof melafazkan cerai terhadap isteri pertamanya pelakon Puteri Sarah.

Hakim Syarie Akmaluddin Ilyas menetapkan tarikh itu selepas peguam syarie Akberdin Abdul Kader yang mewakili Puteri Sarah memaklumkan kepada mahkamah bahawa pasangan berkenaan mencapai persetujuan untuk membubarkan perkahwinan mereka secara baik dan aman.

"Pihak-pihak telah mencapai persetujuan untuk menyelesaikan masalah rumah tangga mereka secara baik dan satu draf perjanjian disediakan, namun pihak kami perlu meneliti dokumen itu terlebih dahulu.

"Oleh itu, kami berbincang agar mahkamah ini tangguhkan dahulu dapatan Jawatankuasa Pendamai (JKP) kerana pada tarikh akan datang, pihak-pihak akan merekodkan penyelesaian dan terus membubarkan pernikahan antara defendan (Syamsul) dan plaintif (Puteri Sarah)," katanya semasa prosiding hari ini yang ditetapkan laporan penuh JKP kedua-dua pihak.

Sementara itu, peguam syarie Azmi Mohd Rais yang mewakili Mohd Shamsul mengesahkan perkara tersebut dan memohon supaya satu tarikh lain ditetapkan oleh mahkamah untuk merekodkan perceraian.

"Kami mengesahkan apa yang dinyatakan oleh peguam defendan (Mohd Shamsul) dan tanpa memprejudiskan prosiding kes ini, satu perjanjian telah disediakan memandangkan pihak-pihak baru berjumpa malam tadi.

Alhamdulillah, mereka telah mencapai satu kata sepakat atas terma-terma perjanjian," kata Encik Azmi.

Dalam pada itu, Encik Akberdin ketika ditemui media selepas prosiding itu berkata terma-terma penyelesaian akan dimaklumkan pada tarikh berkenaan (18 April).

"Terma-terma penyelesaian itu tidak boleh didedahkan sekarang dan pada tarikh itu (18 April), kita akan rekod apa yang boleh direkodkan di mahkamah ini antaranya ialah hadanah, nafkah anak, mutaah, nusyuz dan harta sepencarian. Ia meliputi isu-isu berkaitan sebelum dan selepas cerai," kata peguam itu.

Puteri Sarah ketika ditemui media berkata penyelesaian secara baik itu adalah 'sinar' buat dirinya dan Mohd Shamsul serta anak-anak selain beliau tidak mahu bermusuhan antara satu sama lain.

"Semalam, kami berdua berjumpa dan berbincang...kami mencapai kata sepakat dan semua terma serta syarat sudah dipersetujui. Alhamdulillah, mungkin barakah bulan Ramadan. Kami ingin meneruskan hidup dengan tenang dan tidak mahu bermusuh serta berdendam dalam hati," kata pelakon wanita itu.

Mohd Shamsul pula berkata penyelesaian secara baik ini adalah berkat doa daripada insan-insan tersayang dan ibu bapanya selain meminta semua pihak mendoakan yang terbaik untuk dirinya, Puteri Sarah dan anak-anak.
Sumber : Bernama/AE/ae
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan