Skip to main content

Iklan

Iklan

Hiburan

Filem biopik 'Anwar: The Untold Story' 'trending' di Netflix

Anggaran Waktu Membaca:
Filem biopik 'Anwar: The Untold Story' 'trending' di Netflix

Poster filem 'Anwar: The Untold Story'. (Gambar: Instagram/ Farid Kamil)

KUALA LUMPUR: Perjuangan filem biopik 'Anwar: The Untold Story' dalam mengetengahkan kisah jatuh bangun Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim dalam dunia politik, termasuk menentang rasuah tidak terhenti setakat di pawagam apabila menembusi saluran penstriman global, Netflix sejak Khamis lalu (30 Ogos).

Lebih membanggakan, filem lakonan Farid Kamil dan pelakon popular Indonesia, Acha Septriasa berada pada kedudukan pertama sebaik sahaja ditayangkan, sekali gus menewaskan filem seram, The Pope's Exorcist lakonan hebat Russel Crowe.

Penerbit Eksekutif, Zulkiflee Anwar Haq atau Zunar melihat pencapaian itu sebagai petanda positif bahawa filem terbitan Yusrych Global Sdn Bhd itu semakin diterima ramai.

"Tak dinafikan, ramai tak berkesempatan menonton filem ini berikutan situasi semasa seperti sibuk dengan persiapan menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) 2023 ketika filem ini ditayangkan di pawagam pada Mei lalu.
"Tidak seperti filem komersil lain, filem biopik perlu ditonton beberapa kali untuk memahami mesej yang cuba disampaikan. Bagi saya, apabila naskhah ini ditayangkan di Netflix, ia adalah keputusan tepat kerana penonton mempunyai masa untuk melihat filem ini berulang kali.

"Anwar: The Untold Story menyampaikan mesej berbentuk pendidikan, iaitu mengenai Perdana Menteri yang pada ketika itu memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berjuang menentang rasuah, selain mahu menjelaskan fakta sebenar yang berlaku pada 1998.

"Beliau bukan sahaja melawan perasuah secara individu, tetapi sebagai sistem kerana amalan rasuah ketika itu sudah berakar umbi.

"Saya ada menerima maklum balas positif penonton yang bukan sahaja memahami mesej cuba disampaikan, tetapi tahu fakta sebenar di sebalik insiden berlaku pada 1998 apabila Anwar dipecat, ditangkap dan dipukul selepas ditayangkan di saluran penstriman ini," katanya kepada BH Online.

Tambah Encik Zunar, meskipun ada yang menganggap filem itu 'gagal', namun dirinya berpendapat sebaliknya. Ini kerana cita rasa penonton adalah subjektif dan terpulang kepada tujuan untuk menonton filem.

"Penonton filem ada dua iaitu satu untuk mencari hiburan, manakala satu lagi bahagian terdiri daripada mereka yang mahu menggali mesej yang cuba disampaikan dalam sesebuah karya.

"Bagi penonton yang mencari hiburan, mereka akan mengatakan filem ini gagal. Ini berbeza dengan penonton yang mempunyai fikiran lebih matang. Kelompok ini biasanya menonton filem untuk mencari unsur pengajaran di sebaliknya.

"Saya ada terima komen yang rata-rata melahirkan apresiasi terhadap naskhah ini sambil memuji usaha produksi menampilkan tema segar dan berbeza daripada apa yang pernah ditampilkan sebelum ini," ujarnya, lapor BH Online.

Menyifatkan filem 'Anwar: The Untold Story' sebagai dokumentasi, Encik Zunar yang juga penulis skrip filem memaklumkan naskhah ini bakal ditayangkan di institusi pengajian tinggi (IPT) untuk dijadikan sumber rujukan.

"Meskipun ia bukanlah satu dokumentasi lengkap, namun ia masih boleh dijadikan sumber rujukan berdasarkan fakta yang terdapat di dalamnya. Pembikinan filem ini dibuat dengan penuh hati-hati dan tidak boleh tersilap fakta kerana kebanyakan individu yang terbabit masih hidup.

"Memandangkan mempunyai unsur pendidikan, jadi kami bercadang membawa naskhah ini ke universiti untuk ditayangkan. Kami juga akan mengundang mereka yang terbabit dalam pembikinan filem untuk berkongsi pandangan mengenainya.

"Tujuan ditayangkan di IPT kerana kumpulan sasaran adalah generasi muda kerana selain bakal pengundi, mereka juga bakal menjadi pelapis untuk pemimpin negara pada masa depan," kata Encik Zunar, dipetik daripada BH Online.

Filem arahan pengarah Indonesia, Viva Westi itu menyaksikan Farid memegang watak Anwar, manakala Acha membawa watak Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selaku teraju utama.

Selain itu, filem berlatarkan tempoh antara 1993 hingga 1998 serta sepanjang 108 minit turut dibintangi Hasnul Rahmat, Firdaus Karim, Saskia Chadwick, Piet Pagau dan Dewi Irawan.
 
Sumber : Agensi berita/SS/ss
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan