Skip to main content

Iklan

Iklan

Gaya Hidup

Terengganu buka taman kucing sebagai daya tarikan terbarunya

Taman Rimba Bukit Bauk yang sinonim sebagai pusat riadah dan aktiviti pendakian kini mempunyai satu lagi daya tarikan baru, iaitu Taman Kucing Dungun.

Anggaran Waktu Membaca:
Terengganu buka taman kucing sebagai daya tarikan terbarunya

Daya tarikan baru di Terengganu, Taman Kucing Dungun. (Gambar: Mercury Mriaz/Facebook)

Diterbitkan : 03 Nov 2020 12:03AM Dikemas Kini : 03 Nov 2020 12:15AM

DUNGUN: Taman Rimba Bukit Bauk yang sinonim sebagai pusat riadah dan aktiviti pendakian kini mempunyai satu lagi daya tarikan baru, iaitu Taman Kucing Dungun.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Dungun (MPD) Lizan Che Mat berkata, terdapat sebanyak 30 ekor kucing jalanan yang ditemui sepanjang operasi MPD di pasar, kedai makan dan tempat awam lain. Kesemuanya ditempatkan di Taman Kucing Dungun untuk dirawat.

"Taman Kucing Dungun adalah satu inisiatif kami untuk memastikan kawasan tumpuan awam bebas daripada gangguan kucing jalanan dan pada masa sama memastikan haiwan ini terjaga.

"Inisiatif ini dimulakan pada tahun 2012 di Teluk Lipat dekat Sura namun lokasi itu tidak lagi sesuai untuk penempatan Taman Kucing Dungun ini, sebab itu kita pindahkan ia ke Taman Rimba Bukit Bauk pada Julai lepas kerana kawasan ini lebih sesuai sekali gus menjadi satu lagi destinasi pilihan bagi pencinta kucing," kata beliau.

Terdapat lima sangkar pengasingan disediakan mengikut kategori kesihatan haiwan iaitu Unit Rawatan Rapi, Unit Pemulihan, Unit Kucing Bahagia, Wad Keluarga Bahagia serta Wad Rawatan Ibu dan Anak.

PENGUNJUNG BOLEH BUAT SUMBANGAN

Mengulas lanjut, Encik Lizan berkata Taman Kucing Dungun itu mampu memuatkan 150 kucing pada satu-satu masa yang dikendalikan dua kakitangan MPD ketika ini.

"Setakat ini, tiada sebarang bayaran masuk dikenakan kepada pelancong, malah kawasan ini juga sesuai dijadikan pusat rekreasi untuk keluarga yang cintakan alam semula jadi.

"Kami juga amat menggalakkan pengunjung untuk menyumbang makanan, ubat-ubatan, peralatan dan sumber kewangan untuk menampung keperluan kucing tersebut," katanya.

(Gambar: Mahira Harun/Facebook)

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu, Dr Mohd Termizi Ghazali berkata pihaknya akan memberi rawatan perubatan dan pemeriksaan kesihatan secara berkala di Taman Kucing Dungun.

"Kita juga akan memberi kursus kepada kakitangan MPD yang bertanggungjawab menjaga taman kucing ini agar mereka boleh menjaga haiwan ini dengan baik terutama dari segi pemberian vitamin dan rutin penjagaan kebersihan harian.

MEMBELAI KUCING IBARAT "TERAPI"

"Kakitangan JPV Terengganu akan bertugas mengikut giliran yang ditetapkan supaya semua kucing terbiar ini kembali sihat dan comel seperti kucing peliharaan," katanya.

(Gambar: BERNAMA)

Seorang pengunjung, Aidie Amin Yatim, 39 tahun, berkata beliau berkunjung ke Taman Kucing Dungun itu setelah berita mengenainya tular di media sosial.

"Saya memang pencinta kucing dan ada membela dua ekor di rumah... bila saya tunjuk gambar taman ini kepada anak-anak, mereka teruja mahu datang dan membelai sendiri kucing jalanan ini.

"Insya-Allah saya akan datang lagi pada masa akan datang kerana belaian kucing ini adalah satu terapi untuk kami sekeluarga," katanya yang tinggal di Paka. 

Sumber : Bernama/AQ/aq

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa