Skip to main content

Iklan

Iklan

Gaya Hidup

Gaya hidup tidak sihat semasa pandemik berisiko tingkatkan penyakit jantung

Anggaran Waktu Membaca:
Gaya hidup tidak sihat semasa pandemik berisiko tingkatkan penyakit jantung

(Gambar hiasan: Anupam Mahapatra/Unsplash)

Diterbitkan : 06 Jan 2022 06:39PM Dikemas Kini : 06 Jan 2022 07:10PM

KUALA LUMPUR: Sejak sekian lama, penyakit berkaitan kardiovaskular (berkaitan dengan jantung dan saluran darah) kekal sebagai penyebab utama kematian di Malaysia.

Berdasarkan data Jabatan Perangkaan Malaysia, pada 2019 sahaja 23 peratus kematian pada tahun itu disebabkan oleh penyakit tersebut.

Pemerhatian pakar pula mendapati semakin ramai golongan muda yang menghidap penyakit yang mendedahkan mereka kepada serangan jantung itu.

Menurut Pakar Perunding Kardiologi dan Perubatan Dalaman Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Madya Dr Muhammad Dzafir Ismail, lebih membimbangkan ialah sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan COVID-19, kebanyakan rakyat mengamalkan gaya hidup tidak sihat.

"Sepanjang tempoh itu, majoriti rakyat bekerja dari rumah, bermakna mereka menghabiskan hampir sepanjang masa di rumah yang turut menyebabkan pengambilan makanan tidak seimbang secara berlebihan selain kurang beriadah.

"Ramai juga yang berasa tidak bersemangat dan mengalami stres (tekanan), sekali gus mendorong peningkatan cara hidup tidak sihat seperti merokok," katanya ketika dihubungi Bernama.

MAJORITI KEMATIAN ADALAH LELAKI

Mengulas lanjut, Dr Muhammad Dzafir berkata berdasarkan data Jabatan Perangkaan Malaysia 2019, daripada 23 peratus kematian akibat penyakit kardiovaskular itu, sebanyak 16,325 kes atau 15 peratus disebabkan penyakit arteri koronari (CAD).

Jumlah itu merangkumi 11,330 kes atau 69.4 peratus kematian lelaki dan baki 4,995 kes (31.6 peratus) adalah wanita.

"CAD disebabkan oleh pembuluh darah jantung tersumbat. Proses pengumpulan lemak atau aterosklerosis adalah sebab utama penyumbatan pembuluh darah boleh berlaku di mana bekalan oksigen yang dibawa oleh darah tidak sampai ke bahagian otot jantung. Situasi ini juga dikenali sebagai iskemia yang menyebabkan jantung tidak dapat berfungsi dengan baik.

"Jika dibiarkan berlarutan tanpa dirawat, pesakit akan mengalami serangan jantung yang disusuli dengan kegagalan jantung dan kematian," jelasnya.

Menurut beliau, CAD yang berlaku dalam jangka panjang juga boleh diburukkan lagi oleh faktor risiko seperti diabetes (kencing manis), tekanan darah tinggi, paras kolesterol yang tinggi, gaya hidup tidak aktif dan keturunan.

WASPADA DENGAN PERSEKITARAN

Pada masa yang sama, Dr Muhammad Dzafir menasihati masyarakat supaya sentiasa berwaspada terhadap simptom CAD, khususnya pada masa sekarang ketika ahli masyarakat masih lagi diancam jangkitan COVID-19, selain bencana bah yang melanda di beberapa kawasan di Malaysia.

"Antara gejala yang jelas ialah pesakit sering mengadu sakit dada, rasa seperti dihempap di bahagian tengah atau kiri dada. Rasa sakit ini adakala diiringi dengan kebas di lengan kiri, rahang, leher selain berpeluh, loya dan mungkin juga muntah.

"Bagaimanapun, bagi pesakit yang lebih berusia, penghidap diabetes atau wanita, mereka kadang-kadang tidak mengalami rasa sakit seperti ini, sebaliknya rasa sakit ringan, mengah, pengsan atau lesu melampau," jelasnya.

Katanya lagi, dengan mengenali gejala-gejala tersebut, seseorang dapat menyelamatkan nyawa pesakit dengan membawanya mendapatkan rawatan secepat mungkin.

BANYAK PILIHAN RAWATAN

Sementara itu, Perunding Pakar Bedah Kardiotoraksik di Mahkota Medical Centre Dr Kenny Cheng berkata terdapat beberapa pilihan pembedahan CAD yang ditawarkan oleh hospital-hospital di Malaysia dan yang paling popular ialah cantuman pintasan arteri koronari, iaitu mewujudkan saluran baru bagi memintas bahagian yang tersumbat.

Tambah beliau, kaedah itu terbukti sangat berkesan, lebih tahan lama dengan keputusan yang lebih baik serta kos efektif untuk jangka panjang berbanding pilihan rawatan yang lain, khususnya bagi pesakit yang mengalami lebih daripada dua penyumbatan.

"Kaedah terbaik untuk merawat arteri yang tersumbat ialah memintas bahagian yang tersumbat itu menggunakan pembuluh darah sihat yang diambil daripada tubuh pesakit, mungkin sebahagian daripada vena safenus besar di kaki atau arteri di dada atau lengan. Paling biasa digunakan ialah vena safenus kerana mudah dituai selain kepanjangannya," kata Dr Cheng.

Menjelaskan kaedah CABG menggunakan vena safenus besar, beliau berkata aliran darah dapat memintas bahagian penyumbatan menerusi laluan baru yang wujud daripada cantuman vena di bahagian tersebut.

"Bagaimanapun, penuaian pembuluh darah secara konvensional pada kaki akan menyebabkan luka yang panjang dari buku lali hingga ke paras paha. Ini mungkin menyebabkan pendarahan ketika atau selepas pembedahan, jangkitan pada luka bedah, rasa sakit serta tempoh berada di hospital yang lebih panjang," katanya.

PROSEDUR INVASIF MINIMUM EVH

Dr Cheng berkata ada prosedur invasif minimum yang ditawarkan untuk menangani masalah tersebut, iaitu penuaian vena endoskopi (EVH) yang hanya memerlukan insisi sepanjang dua hingga tiga sentimeter bagi penuaian pembuluh darah.

"EVH antara kemajuan teknologi yang menjadi kaedah pilihan dalam menuai vena safenus besar.

"Teknik ini melibatkan insisi kecil di belakang sendi lutut dan vena dikeluarkan dengan bantuan kamera endoskopi.

Kaedah ini mengelakkan insisi dilakukan sepanjang kaki," jelasnya.

Tambahan pula kata beliau, EVH tidak meninggalkan parut yang besar selain kurang rasa sakit, sementara risiko terkena jangkitan atau mengalami komplikasi luka bedah pula rendah di samping cepat sembuh.

Jelas Dr Cheng lagi, menerusi EVH, potensi mengalami jangkitan dalam kalangan pesakit berisiko tinggi seperti obes atau penghidap diabetes adalah empat kali lebih rendah berbanding pembedahan penuaian terbuka.

"Berdasarkan satu kajian terkini, jumlah kemasukan semula ke hospital dalam kalangan pesakit CABG kerana mengalami jangkitan pada luka insisi adalah dua kali ganda lebih tinggi berbanding pesakit yang memilih prosedur EVH," katanya lagi.

Sumber : Bernama/AW/fa

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa