Skip to main content

Iklan

Iklan

Gaya Hidup

Diet 'arnab' untuk Tahun Baru lebih sihat dan sejahtera

Anggaran Waktu Membaca:
Diet 'arnab' untuk Tahun Baru lebih sihat dan sejahtera

Gambar: Bernama

Diterbitkan : 22 Jan 2023 05:45PM Dikemas Kini : 22 Jan 2023 05:45PM
KUALA LUMPUR: Perunding Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan Sunway, Dr Jasminder Kaur menyarankan agar Tahun Baru Cina disambut dengan mengamalkan diet seperti arnab iaitu mengambil lebih banyak sayur-sayuran bagi meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan diri.

Beliau berkata, masyarakat semakin mudah menerima diet berasaskan tumbuhan sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana ia kaya dengan serat yang menyihatkan, vitamin dan mineral, bebas kolesterol serta kandungan kalori dan lemak tepu yang jauh lebih rendah.

"Ia juga kaya antioksida yang boleh membantu melindungi diri daripada penyakit jantung serta jenis kanser (barah) tertentu dan diabetes (kencing manis)," katanya dalam kenyataan pada Khamis (19 Jan).

Bagaimanapun, Dr Jasminder mengakui bahawa melakukan perubahan sepenuhnya pada diet adalah sesuatu yang sukar dan memerlukan kesungguhan serta disiplin.

Oleh itu, menurutnya lagi, bagi mereka yang baru memulakan langkah ke arah diet tersebut, mengurangkan pengambilan produk daging secara beransur-ansur mungkin menjadi pilihan yang lebih sesuai.

"Kita bernasib baik kerana terdapat pelbagai pilihan diet berasaskan tumbuhan untuk dicuba jika merasakan amalan mengurangkan pengambilan produk daging kurang menarik," katanya.

Menurut beliau, ini termasuk diet lacto-vegetarian, ovo-vegetarian, lacto-ovo vegetarian, pescatarian dan vegan, dengan sesetengah diet tersebut mendapat sumber utama protein daripada ikan, manakala yang lain tidak mengambil daging dan ayam tetapi membenarkan telur dan/atau tenusu.

Walaupun mengamalkan diet berasaskan tumbuhan langkah yang baik untuk individu dewasa jika mereka ingin meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan diri, Dr Jasminder juga mengingatkan bahawa hanya menjadi vegetarian sahaja tidak akan menyembuhkan penyakit atau menjadikan seseorang itu sihat dalam sekelip mata.

"Untuk melihat peningkatan yang diinginkan, adalah penting bagi seseorang itu merancang dengan baik, seelok-eloknya berjumpa dengan pakar pemakanan yang memahami keadaan kesihatan semasa kita.

"Pendekatan diet berasaskan tumbuhan yang sihat bermaksud anda menyertakan sekali bahan yang kaya nutrien dan pengganti protein memandangkan anda tidak mengambil produk daging," katanya.

Dr Jasminder berkata, bagi mendapatkan gaya hidup sihat secara keseluruhan, seseorang juga perlu aktif dan memperoleh rehat yang secukupnya. -
 
Sumber : Bernama/ZM/ss

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa