Skip to main content

Iklan

Iklan

Gaya Hidup

Bolehkah bayi minum air putih? Asalkan ...

Anggaran Waktu Membaca:
Bolehkah bayi minum air putih? Asalkan ...

(Gambar hiasan: Peter Parks/AFP)

Diterbitkan : 14 Jan 2022 09:38PM Dikemas Kini : 14 Jan 2022 09:39PM

KUALA LUMPUR: Bolehkah bayi minum air putih?

Sudah tentu boleh, namun ibu harus menunggu si manja mencapai usia yang disarankan atau terdapat risiko yang boleh dialami mereka menurut rencana yang diterbitkan di portal Pa & Ma.

Sehingga si manja mencapai usia enam bulan, minuman terbaik untuk diberikan adalah susu ibu atau susu formula – kedua-duanya mempunyai penghidratan dan nutrien yang diperlukan dalam tempoh awal kehidupan.

Walaupun selepas memperkenalkan makanan pejal apabila bayi mencecah usia enam hingga 12 bulan, susu ibu dan susu formula masih menjadi keutamaan berbanding air putih.

Namun pada tempoh ini, anda boleh mula memperkenalkannya kerana ia dapat membantu mencegah sembelit, seperti dinukil Astro AWANI.

Jumlah air yang boleh diberikan adalah sekitar 4-8 auns sehari. Jika berlebihan ia boleh menyebabkan mabuk air (water intoxication).

Di samping itu, terlalu banyak air putih boleh menggantikan nutrisi berharga daripada susu ibu atau formula dan menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit bayi.

Fahami Risiko Terlebih Air

Bayi yang minum air dengan berlebihan adalah sangat berbahaya. Air boleh menyebabkan ketidakseimbangan paras natrium yang mengakibatkan:

Sawan
Kerosakan otak
Koma
Kematian

Water intoxication membawa kepada perubahan tingkah laku seperti:

Kekeliruan
Mengantuk
Kekejangan otot
Pening dan muntah
Kesukaran bernafas
Lemah

Penting untuk ibu bapa memerhatikan tanda-tanda jika bayi mengalami mabuk air dan melakukan pemeriksaan doktor dengan segera sekiranya mempunyai sebarang kebimbangan.

Cara Memperkenalkan Air Kepada Bayi

Kaedah terbaik untuk mengajar bayi minum air adalah melalui cawan atau menggunakan penyedut minuman (straw) – dapat membantu mengembangkan kemahiran minum si manja.

Percaya atau tidak, air sebenarnya merupakan antara cecair yang paling sukar untuk dipelajari teknik meminumnya.

Ini kerana air boleh mengalir dengan pantas, sekali gus memerlukan lidah dan otot menelan untuk bekerja dengan sangat cepat. Usah risau sekiranya si manja batuk-batuk kecil apabila baru belajar untuk minum air putih.

Secara amnya, kemahiran motor lisan yang diperlukan untuk minum air daripada cawan atau penyedut minuman adalah berbeza daripada pergerakan penyusuan susu ibu atau botol.

Jadi ia adalah normal apabila bayi mengalami batuk atau memuntahkan kembali air putih yang diminum. Keadaan ini akan berkurangan apabila kemahiran bayi minum air bertambah baik, seperti dilapor Astro AWANI. 

Namun, sekiranya batuk berterusan ketika bayi minum air putih walaupun selepas beberapa bulan masa latihan, berundinglah dengan pakar pediatrik.

Elakkan daripada menawarkan air putih di dalam botol. Ia boleh mengakibatkan pengambilan air terlalu banyak dan tidak memberikan manfaat kepada perkembangan kemahiran motor oral bayi.

Tanda Bayi Minum Air Secukupnya

Pertama sekali, anda harus ingat bahawa hampir 90% daripada susu ibu dan formula bayi (campuran standard) adalah air!

Anak berusia kurang daripada 12 bulan jarang memerlukan air tambahan.

Tetapi mengamal dan mengajar bayi minum air putih menggunakan cawan pada usia ini memberikan manfaat kepada perkembangan dan membantu mereka menyesuaikan diri dengan rasa cecair selain susu ibu atau formula.

Untuk mengetahui sama ada bayi anda mendapat air yang secukupnya adalah apabila mereka mempunyai antara 4-6 lampin basah dalam tempoh 24 jam, seperti dilapor Astro AWANI.

Sekiranya anda bimbang bayi mengalami dehidrasi atau kelihatan terlalu dahaga, ia mungkin petanda wujud masalah kesihatan. Jadi lakukan pemeriksaan doktor segera!

Cara Menggalak Anak Minum Air

Tip terbaik untuk menggalak bayi minum air adalah dengan menunjukkan kepada mereka cara melakukannya. Jika bayi tidak berminat untuk belajar minum melalui cawan:

Cuba menuangkan air ke dalam cawan di hadapan bayi.

Ketuk meja untuk menarik perhatian bayi. Minum sendiri air daripada cawan bayi.

Serahkan cawan kepada bayi di udara dan perhatikan sama ada dia mencapainya atau cuma bersandar.

Bagi anak yang lebih berusia, anda boleh ajar mereka menuang air daripada jag ke dalam cawan sendiri.

Lebih banyak anda memberikan kebebasan dan kawalan kepada anak, lebih cepat mereka akan meneroka, menyentuh dan berkemungkinan besar, minum air putih.

Anda juga boleh menambah potongan buah di dalam air atau daun pudina sebagai menambah rasa dan menjadikan ia lebih menarik untuk diminum.

Cara terakhir yang boleh anda cuba adalah dengan menawarkan air minuman anda. Ini kerana anak-anak biasanya akan lebih mudah tertarik untuk mencuba dan meminum air kepunyaan ibu dan bapa mereka.

Anda boleh menawarkan antara 1-2 auns air di dalam cawan kecil untuk menggalak bayi minum air dengan sendiri.

Bawa cawan tersebut hampir dengan si manja dan biarkan mereka mencapainya sendiri.

Sumber : Agensi berita/FA/fa

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa