Skip to main content

Iklan

Iklan

Gaya Hidup

Barah salur darah atau otot jantung jarang berlaku; peluang pulih hampir tiada

Anggaran Waktu Membaca:

KUALA LUMPUR: Amat jarang berlaku, tanpa gejala pada peringkat awal, sukar dikesan dan jangka hayat pesakit pula secara amnya sekitar empat hingga 30 bulan selepas didiagnosis.

Ciri-ciri tersebut menjelaskan situasi penyakit angiosarkoma kardium (cardiac angiosarcoma) iaitu barah pada salur darah atau otot jantung yang mana, menurut pakar, peluang untuk pesakit pulih hampir tiada kerana barah jenis itu bersifat agresif.

Sekalipun begitu, ada kaedah rawatan yang setidak-tidaknya membolehkan pesakit menjalani kehidupan dengan lebih baik selepas didiagnosis seperti pembedahan dan rawatan kemoterapi serta radioterapi.

Menurut Pakar Kardiologi dan Perubatan Dalaman, Pusat Perubatan Sunway Velocity (SMCV), Dr Foo Yoke Loong, walaupun sukar dikesan pada peringkat awal, seseorang yang sering mengalami ketidakselesaan dada dan sesak nafas yang berlarutan, mudah letih ketika bersenam atau melakukan kerja berat, wajar berjumpa doktor.

Gejala yang disebutkan itu mungkin disebabkan oleh penyakit selain 'cardiac angiosarcoma', namun tidak ada salahnya berjumpa pakar dan melakukan pemeriksaan demi kesihatan sendiri, katanya seperti ditukil dalam laporan Bernama.

SUKAR DIKESAN AWAL

Bercerita lanjut mengenai penyakit yang meragut nyawa pereka fesyen Virgil Abloh, yang juga Pengarah Artistik Fesyen Lelaki Louis Vuitton, pada 29 Nov tahun lalu, Dr Foo berkata lazimnya, penyakit itu hanya dapat dikesan apabila keadaan sudah serius.

"Apabila angiosarkoma itu semakin membesar dan menghimpit jantung, barulah pesakit akan mengalami keadaan mudah letih, sesak nafas, bengkak kaki dan sakit dada yang datang dan pergi,” katanya.

Mengenai rawatan yang boleh diberikan, Dr Foo berkata kaedah rawatan bergantung kepada beberapa faktor seperti umur pesakit, saiz dan lokasi tumor.

"Jika tumor itu boleh dibuang, maka pembedahan jantung terbuka diperlukan untuk membuang tumor secara keseluruhan bagi menghalang tumor tersebut daripada berulang. Selepas itu, rawatan akan diteruskan dengan kemoterapi dan radioterapi,” jelasnya.

Menurut beliau, ada juga kes yang memerlukan pesakit menjalani kemoterapi terlebih dahulu bagi mengecutkan tumor sebelum pembedahan dapat dijalankan.

“Ada beberapa laporan menyatakan penghidap 'cardiac angiosarcoma' dapat bertahan 12 hingga 30 bulan jika mereka menjalani kombinasi rawatan seperti pembedahan, kemoterapi dan radioterapi. Namun bagi pesakit yang tidak menjalani pembedahan, jangka hayat mereka hanya empat hingga tujuh bulan,” katanya.

STATISTIK

“Statistik global pesakit yang menghidap sarkoma tisu lembut bagi tempoh 1973 hingga 2006 ialah 5.9 peratus daripada 100,000 orang,” tambah Dr Foo sambil menjelaskan barah sarkoma adalah barah yang jarang berlaku dan 'cardiac angiosarcoma' pula jauh lebih jarang.

Sarkoma adalah barah yang bermula di dalam tulang dan tisu lembut termasuk otot, lemak, salur darah, saraf, tendon dan lapisan sendi manusia sementara angiosarkoma adalah subjenis sarkoma dan boleh berlaku pada mana-mana bahagian tubuh, khususnya kulit kepala dan leher.

Bercerita mengenai pengalamannya, Dr Foo berkata sepanjang kerjayanya, beliau merawat dua kes 'cardiac angiosarcoma' termasuk seorang pesakit wanita yang dikesan menghidap penyakit itu selepas kehamilan.

“Malangnya, kedua-dua mereka tidak dapat diselamatkan kerana didiagnosis ketika sudah berada di tahap serius dan sukar dirawat,” cerita beliau.

ANGIOSARKOMA TIDAK KIRA USIA

Sementara itu, pakar onkologi SMCV, Dr Hafizah Zaharah Ahmad, berkata dalam konteks jantung, angiosarkoma boleh merebak dengan pantas dan menembusi lapisan otot jantung.

"... keadaan ini seterusnya mengganggu aliran darah melalui jantung, metastasis (merebak) dan boleh menyebabkan kematian,” terangnya.

Berhubung kaedah mendiagnosis barah berkenaan, Dr Hafizah Zaharah berkata ada beberapa ujian yang boleh dibuat termasuk ekokardiogram atau 'echo', imbasan CT, MRI (Pengimejan Resonans Magnetik) diikuti dengan biopsi jantung.

"Ujian 'echo' digunakan secara meluas dan dapat menyediakan teknik yang mudah dan tidak invasif untuk penilaian awal barah ini. Kaedah itu dapat mengesan kewujudan jisim atau tumor dan mampu memberikan informasi untuk mengenal pasti sebarang penghalang kepada sistem peredaran darah,” katanya.

Dr Hafizah Zaharah turut berkongsi pengalamannya merawat seorang pesakit muda yang dikesan menghidap angiosarkoma pada kulit kepala.

"Pesakit berkenaan telah didiagnosis di peringkat kanser yang tidak (lagi) boleh dibuang. Pada awalnya kanser tersebut muncul sebagai lesi kebiruan (blue lesion) pada kulit kepala yang kemudian berulser (menjadi luka lambat pulih). Pesakit itu kemudiannya menjalani rawatan radiasi dan kemoterapi," katanya.

Dalam pada itu, mengambil kira tahap keagresifan jenis barah tersebut, Dr Foo menasihati setiap individu agar lebih peka dengan perubahan diri dan tidak bertangguh dalam melakukan pemeriksaan kesihatan sekiranya mengesan keganjilan pada tubuh.

"Kebanyakan kita akan menganggap simptom seperti sakit dada atau sesak nafas sebagai tiada apa-apa dan akan berlalu pergi selepas seketika. Namun hakikatnya gejala itu mungkin memberitahu kita ada sesuatu yang tidak kena dalam tubuh kita.

“Justeru, amat penting untuk setiap orang melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala agar doktor dapat mengesan dan membuat diagnosis sebarang penyakit lebih awal,” nasihatnya.

Sumber : Bernama/IH/ih
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan