Skip to main content

Iklan

Iklan

Gaya Hidup

5 manfaat beri biru untuk kulit dan rambut

Buah-buahan dan tanaman sememangnya sudah digunakan oleh golongan wanita sejak berabad lamanya untuk tujuan rawatan kulit.

Anggaran Waktu Membaca:
5 manfaat beri biru untuk kulit dan rambut

(Gambar: AFP)

Diterbitkan : 24 Oct 2019 10:42PM Dikemas Kini : 24 Oct 2019 10:43PM

JAKARTA: Buah-buahan dan tanaman sememangnya sudah digunakan oleh golongan wanita sejak berabad lamanya untuk tujuan rawatan kulit.

Kita biasa dengar manfaat daun lidah buaya, timun, tomato, buah zaitun dan sebagainya yang digunakan untuk merawat kulit wajah.

Namun, pernahkan anda dengar khasiat blueberry atau beri biru?

Beri biru sememangnya kaya dengan vitamin A, E dan C, justeru ia sangat bermanfaat bukan saja untuk kulit wajah, tetapi juga rambut.

Mari lihat apa khasiat beri biru ini.

1) Anti Penuaan

Salah satu kandungan dalam beri biru yang baik bagi kulit adalah vitamin C. Selain berperanan membantu menjaga metabolisme tubuh, vitamin C juga baik dalam memerangi simptom penuaan.

Jadi, apa kata anda cuba membuat masker menggunakan beri biru. Caranya, kisar beri biru dengan yogurt. Kemudian sapukan pada wajah dan biar selama 20 hingga 30 minit. Bilas dengan air. Anda pasti gembira dengan hasilnya, asalkan amalan ini dilakukan dengan konsisten. Oleh itu, kini anda tidak perlu lagi membeli serum yang mahal.


Vitamin C yang terkandung dalam beri biru baik dalam memerangi simptom penuaan.

2) Anti Oksidan

Beri biru merupakan salah satu buah yang memiliki kandungan antioksidan yang tinggi jika dibandingkan dengan anggur. Antioksidan berperanan melindungi kulit dari radikal bebas yang merosakkan sel-sel kulit, mencegah kedutan dan bertindak memperbaiki kulit yang luka dengan cepat.

3) Mencegah jerawat

Beri biru juga bagus untuk merawat kulit yang berjerawat. Ia membuka pori-pori tersumbat yang menjadi punca pembentukan jerawat dan bertindak melawan bakteria penyebab jerawat.

Namun, perlu diingat bahawa kandungan asid salisilik di dalam beri biru mungkin tidak sesuai bagi semua orang kerana ia boleh menyebabkan kekeringan pada kulit. Oleh itu, penggunaan beri biru perlu disertakan dengan pelembap.

4) Akar rambut subur

Kandungan vitamin C yang ada pada beri biru tidak hanya berguna bagi kulit, namun ia juga membantu melancarkan peredaran darah ke kulit kepala. Beri biru berperanan menyuburkan akar rambut, bahkan kandungan proanthocyanidins di dalamnya juga berfungsi dalam merangsang pertumbuhan rambut.

5) Melambatkan rambut beruban

Rambut beruban disebabkan oleh pigmentasi yang hilang juga boleh dicegah dengan memakan beri biru. Kekurangan pengambilan vitamin B12 juga boleh menjadi faktor yang menyebabkan rambut memutih lebih cepat. Amalan memakan beri biru boleh menjadi penyelesaian kepada masalah ini. 

Sumber : Agensi berita/NA/fz
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan