Skip to main content

Iklan

Iklan

Gambar Pilihan Hari Ini

Untung betul si cilik ini, 'mainannya' cukup istimewa dan bukan calang-calang kerana diperbuat sendiri oleh datuk kesayangan mengikut cara tradisional.

Anggaran Waktu Membaca:
Gambar Pilihan Hari Ini

(Gambar: Grandpa Amu/YouTube)

Diterbitkan : 10 Nov 2019 06:25PM Dikemas Kini : 10 Nov 2019 06:26PM

BERITAmediacorp: Untung betul si cilik ini, 'mainannya' cukup istimewa dan bukan calang-calang kerana diperbuat sendiri oleh datuk kesayangan mengikut cara tradisional.

Bangku boleh dilipat yang digunakan kanak-kanak warga China dalam Gambar Pilihan Hari ini adalah 100 peratus hasil titik peluh datuknya, Encik Wang Dewen, yang berusia 62 tahun. Lebih menakjubkan lagi, ia dicipta menggunakan sekeping kayu dan dipasang tanpa menggunakan skru mahupun paku!

Kemahiran kerja kayu itu ditimba Encik Wang sedari usia sembilan tahun sebagai salah satu cara untuk menyara keluarga setelah kematian ayahnya.

Video Encik Wang bertukang untuk menghasilkan mainan yang rumit membuat ramai penonton YouTube terkesima dengan kemahirannya, sehingga ada menggelarnya sebagai Lu Ban - seorang tukang kayu legenda di China. 

Sumber : BERITA Mediacorp/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa