Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Yudhoyono "siap turun gunung" buat Prabowo

Anggaran Waktu Membaca:
Yudhoyono "siap turun gunung" buat Prabowo

Mantan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono. (Gambar: Agus Yudhoyono/Facebook)

JAKARTA: Partai Demokrat di Indonesia memutuskan untuk bergabung dengan parti campuran bakal calon presiden Prabowo Subianto.

Ketua Majlis Tinggi Partai Demokrat Susilo Bambang Yudhoyono, lapor CNBC Indonesia, bahkan "siap turun gunung" untuk menyokong pencalonan Encik Prabowo.

Ini dikatakan Encik Yudhoyono sendiri semasa menyampaikan ucapan di satu rapat Koalisi Indonesia Maju (KIM).

"Saya yakin dengan izin Allah, masa Pak Prabowo untuk memimpin kita semua adalah melalui Pemilihan Presiden yang akan datang. For you (untuk anda), saya siap turun gunung," kata Encik Yudhoyono seperti yang dinukil CNBC Indonesia daripada satu video yang dimuat naik ke Instagram pada Isnin (18 Sep).

Kenyataan Encik Yudhoyono kemudian mendapat sorakan para hadirin mahupun Encik Prabowo sendiri.

CNBC Indonesia dimaklumkan acara berlangsung di daerah Bogor, Jawa Barat pada petang Ahad (17 Sep).

Sebelumnya, Wakil Ketua Umum Partai Amanat Nasional Viva Yoga Mauladi mendedahkan Partai Demokrat sudah menyuarakan sokongan buat Ketua Umum Partai Gerindra Prabowo Subianto sebagai calon presiden di Pemilihan Presiden Indonesia 2024 dalam satu pertemuan di Hambalang.

"Acara hari ini salah satunya menerima secara rasmi pernyataan sokongan daripada Partai Demokrat untuk Pak Prabowo jadi calon presiden," kata Encik Viva.

Beliau seterusnya berkongsi beberapa sebab mengapa Partai Demokrat menyokong Encik Prabowo.

Antaranya, Ketua Majlis Tinggi Demokrat Susilo Bambang Yudhoyono berkata beliau berasa "selesa" bersama Encik Prabowo.

Di samping itu, menurut Encik Viva, Encik Prabowo dan Encik Yudhoyono sempat bekerjasama di Pemilihan Presiden sebelumnya. Diketahui, Demokrat sempat mendukung pasangan Prabowo-Sandiaga di Pemilihan Presiden 2019.

"Sebagai saudara dari keluarga besar Tidar (Tunas Indonesia Raya) dan selama ini pernah menyatakan sokongan bekerjasama di Pemilihan Presiden sebelumnya. Dan pak Yudhoyono akan ikut turun gunung memperjuangkan pak Prabowo," tambah beliau.
Sumber : Agensi berita/AQ/aq
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan