Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Turki harap Rusia, Ukraine laksanakan perjanjian eksport bijirin

Anggaran Waktu Membaca:
Turki harap Rusia, Ukraine laksanakan perjanjian eksport bijirin

(Gambar: Oleksandr Gimanov/AFP)

ANKARA: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada Isnin (25 Jul) menggesa pihak-pihak yang menandatangani perjanjian pada minggu lalu supaya menghapuskan sekatan eksport bijirin Laut Hitam Ukraine bagi menghormati perjanjian itu.

"Kami menjangkakan semua pihak untuk bertindak mengikut persetujuan yang telah dicapai," kata Presiden Erdogan dalam temu bual secara langsung dengan penyiar nasional TRT Haber, lapor Agensi Anadolu.

“Menerusi perjanjian ini, kesan krisis makanan global akan mula reda,” tambahnya.

Pada Jumaat, Turki, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Rusia dan Ukraine menandatangani perjanjian untuk menyambung semula eksport bijirin melalui pelabuhan Ukraine di Odesa, Chernomorsk dan Yuzhny selepas beberapa bulan terhenti akibat krisis Rusia-Ukraine.

Di bawah perjanjian itu, pusat penyelarasan bersama telah ditubuhkan di Istanbul untuk menjalankan pemeriksaan di pintu masuk dan keluar pelabuhan, serta memastikan keselamatan laluan untuk kapal-kapal.

Mengulas mengenai pelabuhan Odesa telah diserang pada hujung minggu lalu, Encik Erdogan berkata peristiwa itu "menyedihkan" Turki, sambil menambah bahawa "kegagalan di sini akan memberi kesan kepada kita semua."
Sumber : Bernama/IM/im
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan